Van képük hozzá

Az eltűnt Csontváry kép

Képek ugyan nem kerültek elő, de van képük állítani, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.

Az Antal-Lusztig gyűjtemény két eltűnt darabjáról van szó. Valamikor 2013-ban nyoma veszett a MODEM-be hosszú letétbe helyezett képek közül Csontváry: Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal, Nemes-Lampérth József: Táj dombokkal című alkotása, feljelentés azonban következő év április 18-án történt. Az önkormányzat belső vizsgálatot indított. Eredményt nem tudtak felmutatni. A nyomozás hasonló módon zárult, melyről a gyűjtemény tulajdonosát, dr. Antal Pétert a napokban tájékoztatták.

Érthetetlen, hogyan tűnhetett el a két alkotás, hogy semmilyen nyom sem maradt a művek után. A gyűjtemény tárolása komoly kívánni valót hagyott maga után. Adminisztrálása, nyilvántartása hasonlóképpen. Egyszerűen döbbenetes, ahogy e nagy értékű gyűjteményt ennyire slendrián módon kezelték. Megfejthetetlen rejtély, miért csak kettő tűnt el, amikor azzal az erővel az egészet is elvihették volna, hiszen a XX. századi kortárs képzőművészet nem egy jelentős alkotása hevert szakszerűtlenül a MODEM kijelölt helyiségében, melyről kiderült, hogy boldog-boldogtalan bejuthatott oda.

Ami bizonyos: nincs meg a két kép. Találgatásból van elég. Ellophatták „megrendelésre”. Lehetett belső „súgó”, segítő. Az őrzés és biztonság szinte teljes hiánya miatt az elkövető(k) akár hónuk alatt kicipelhették a képeket. De hazavihette a takarító néni is, ahol a szobájában felakasztotta A macska gombolyaggal című gobelin mellé. A MODEM szűkös költségvetéséből nehéz kigazdálkodni a termek fűtését, ezért a kazánba berámolhattak néhány festményt is. A fűtők nem tudták, mennyit érnek, de néhány kalória energiát azokból is nyerhettek.

Az embernek ilyen sületlenségek jutnak eszébe, mert az egész ügy és felgöngyölítésére tett kísérletek az abszurd kategóriába tartoznak. Ép emberi ésszel felfoghatatlan, hogy másfél évi vizsgálódások után még mindig ott tartanak, ahol tavaly, április 18-án. Se tettes(ek), se felelős(ök). Most is csak porhintésnek tűnhet az önkormányzat újbóli vizsgálódása. Borítékolható az eredmény: nem találnak semmit. Esetleg a tulajdonos és a kedélyek megnyugtatására elbocsátanak egy-két bűnbakot. Ezzel a MODEM kétszeresen jól jár: végre pont kerülhet az ügy végére, és végre nyugton hagyja a közvélemény és a sajtó, másrészt a gazdasági nehézségek miatti elbocsátások is egy füst alatt megoldhatók.

Mint már említettem: a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt. A hűtlen kezelés nem az? A Btk. 376.§. (1) szerint „Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.”…(6) „A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha (a) a hűtlen kezelés különösen jelentős vagyoni hátrányt okoz.”

Az ügy másik oldala sem kellemesebb. A debreceni önkormányzat kártérítést fizet. Az összeg nagysága 80 és 116 millió között mozog. A kártalanítás a város költségvetéséből történik. Jobb helye lenne annak a pénznek (ebből az összegből becsületes hóeltakarítást lehetne végezni a városban, vagy számtalan mellékút felújítása is kitelne), de egy-két felelőtlenül munkáját végző miatt kötelező a kárpótlás. Az önkormányzat illetékesei között is érdemes lenne vizsgálódni, mert nem szabályozták, nem ellenőrizték megfelelően a MODEM-ben folyó tevékenységet.       

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.