A Mazsihisz alelnöke megkövette Schmidt Máriát

 Budapest, 2014. január 25., szombat (MTI) – Nyílt levélben követte meg Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, amiért őt a Mazsihisz keddi sajtótájékoztatóján „az ott jelenlévő egyik személy … durván sértegette, mélyen megalázta”.

 

    Feldmájer Péter a levélben - amelyet a Sorsok Háza projekt vezetése bocsátott az MTI rendelkezésére – úgy fogalmaz, hogy elborzadva értesült az elhangzott mondatokról. A Mazsihisz alelnöke nagyon fájlalja, hogy ilyen dolog megtörténhetett, és bár semmi köze ehhez az afférhoz, mégis kötelességének érezte megkövetni a főigazgatót, és elnézést kérni az elhangzottakért, ha már ezt eddig nem tették meg azok, akiknek ez kötelességük lett volna. A levél írója szerint a bocsánatkérést az is indokolja, hogy „ugyanez a személy néhány nappal később a Hír Tv-ben bocsánatkérés helyett tovább folytatta” a gyalázkodást. A történelemről alkotott tudományos nézetek különbözősége nem jogosít fel senkit sem arra, hogy másokat becsméreljen, kétségbe vonja tisztességüket, emberi mivoltukat – zárul a Mazsihisz alelnökének nyílt levele.

    A Magyar Nemzet beszámolója szerint Karsai László történész a Mazsihisz keddi sajtótájékoztatóján egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította Schmidt Máriát. Úgy fogalmazott akkor, hogy „amikor történészek kérik, hogy Schmidt Mária, a holokauszt tagadásáról és relativizálásáról hírhedett történésznő legyen a józsefvárosi projekt vezetője, akitől azt elvárni, hogy majd érdemben szembenéző, komoly, önvizsgáló oktatási projektet fog letenni az asztalra, ez körülbelül olyan, mint hogyha egy nyilvánosház vezetőnőjétől kérnénk erkölcsi útmutatásokat".

    Karsai László később a Hír Televíziónak elismerte, hogy durván fejezte ki magát, ám kijelentette: Schmidt Máriától, mint történésztől nem, mint nőtől viszont hajlandó bocsánatot kérni.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.