A második negyed döntött

Ivosev akcióban  Fotó: DEAC

Újra hazai pályán játszott a DEAC férfi kosárcsapata a 18. fordulóban. Berényi Sándor tanítványai Szeged gárdáját látták vendégül csütörtök este.

Mindkét csapat laposan indította a meccset, de a SZEDEÁK kosarasai pontosabbak voltak az első játékrészben. A második tízpercre már új elképzelésekkel tértek vissza Bognár Kristófék, és könnyedén megfordították az állást. A forduló nyitómeccsének végeredménye 83-71 lett.

Berényi Sándor 50. A-csoportos meccsén vezette a DEAC-ot. Milos Borisov visszatért sérüléséből, igaz még mindössze néhány percnyi játékra volt lehetősége. A Szeged Juhos Leventére nem számíthatott.

A feldobást követően komoly oda-vissza stílusú kosárlabda alakult ki. Rendre születtek a homályos kísérletek, a lepattanók és az elrontott akciók. A hazaiak magas szerkezettel kezdtek, ennek pedig inkább a saját palánk alatt volt nagy jelentősége. Ivosevék számára az egyik döntő tényezőt Green kikapcsolása jelentette, ami az elején nehéz feladatnak bizonyult. Ponjavics és Green vezetésével gyorsan előnyhöz jutottak a vendégek, de debreceni oldalon Manigat és Dugat tartották a lépést. A negyed végére más el is tűnt a különbség, 17-17-es állással folytatódott a küzdelem.

A második tízpercet Polyák nyitotta tökéletes belépővel. Közelről is eredményes volt és kintről is betalált. Mindkét palánk alatt remekelt a DEAC. Hazai oldalon Polyák védekezett kiválóan, míg Ivosev szorgosan gyűjtögette a lepattanókat és szerezte a kosarakat. A csongrádiak vezéreinek semlegesítése is sikerült - sem Boltics, sem pedig Green nem tudott igazán érvényesülni. Bognár 2+1-es akcióját követően már tíz fölé nőtt a differencia. Andjelko Mandics edzői elképzelései nem voltak elegendőek a debreceni alakulat megállításához. Félidőben 43-26 állt az eredményjelzőn.

A harmadik felvonást Ivosev Tamás neve fémjelezte. Távolról is pontos volt és a Borisov terheit még helyenként vállán hordozó játékos húsz fölé növelte a hazai előnyt. A negyed második felében Manigat is villogott. Egy oldal-bedobás előtt lábbal vette fel a labdát és dekázott néhányat, majd az extra bemutatóért járó vastapsot egy triplával hálálta meg a publikumnak. A vendégek reményüket vesztve, a hazaiak nyugodtan indultak az utolsó menetre. Az állás 64-45.

Érezhető volt némi lazulás a DEAC játékosainál, ennek meg is lett az böjtje. Gyors szegedi akciókkal és pontos bejátszásokkal tizenegyre csökkent a differencia. A magabiztosabb zárkózáshoz azonban már késő volt és Berényi Sándor is felébresztette alakulatát. 83-71-es debreceni győzelem született.

A DEAC ezzel megszerezte tizedik győzelmét és továbbra is tartja kiváló hazai formáját.

A Debrecen legeredményesebb kosarasa Ivosev Tamás volt. Neve mellett 17/3-mas mutató állt.

Ismét remek védőmunkát produkáltak a fekete-fehérek. Ivosev mindkét oldalon hibátlan érzékkel ugrott a lepattanókért, így értékes pontokkal járult hozzá a győzelemhez. Daniel Amigo ugyancsak szép teljesítményt nyújtott a vendégek gyűrűje alatt, ezt 14 pontja bizonyítja. A negyedik negyedben Berényi Sándor csaknem a teljes fiatal vonalat pályára küldte, így Godwin Omenaka, Kozák Márton és Tóth Bence egyaránt erősítették a csapatot. Utóbbi ifjú titán ziccerből és büntetőből is betalált, így az ő nevéhez 3 pont társul. Milos Borisov nyilvánvalóan nem használható még teljes erőként, de a pályán töltött percei alatt is sikerültek a betörései, és 6 pontot tett hozzá a csapat 9. hazai sikeréhez.

A DEAC februárban egy bajnokit játszik majd a válogatott szereplése miatt. Február 9-én a Falco otthonában lépnek pályára. Tavasszal azonban igazi kosárcsemegével térnek vissza a cívisvárosiak. Március második napján a Szolnoki Olaj látogat az Oláh Gábor utcára.

Februárban rendezik a Magyar Kupát is, Győrben. Manigaték február 14-én a Zalakerámiával küzdenek meg a négyes döntőért.

Barna Marci

DEAC - NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK  83-71 (17–17, 26–9, 21–19, 19–26)

 

DEAC: Dugat 12, MANIGAT 13/6, Boriszov 6, IVOSEV 17/3, AMIGO 14.
Csere: Bognár K. 9, POLYÁK 7/3, Kozák, Omenaka 2, Tóth B. 3, Velkey.

Edző: BerényiSándor

 

SZEGED: Boltics 8/3, Vágvölgyi 3/3, T. Green 11/6, PONJAVICS 11/6, Sulovics 14.

Csere: Wirth 5, KERPEL-FRONIUS G. 12/3, Bonifert 2, Mike 2, Goldring 3, Varga Á., Szatmári.
Edző: Andjelko Mandics

Berényi Sándor: – Nem volt szép győzelem, de az a legfontosabb, hogy nyertünk. 15-20 perc jó játékkal döntöttük el a mérkőzést. A maradék időben laposan, rosszul kosárlabdáztunk, ezért nem lett nagyobb végül a különbség. A győzelmünk viszont nem volt veszélyben.

AndjelkoMandics:  – Jobb volt a Debrecen. Gyakorlatilag már a második negyedben eldőlt a mérkőzés. Ziccereket, büntetőket hibáztunk, sok volt az eladott labdánk, és indításból nagyon sok pontot kaptunk. Katasztrofális volt a mezőnyszázalékunk, így hiába védekezünk jól, az nyer, aki több pontot szerez. (forrás: DEAC)

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.