Debreceni Boglárka, a kreatív újító

Debreceni Boglárka

Író, költő, szerkesztő, kritikus és az Irodalmi Rádió szerzője. Alkotott már kritika, recenzió, novella, tanulmány és regény műfajokban is. Rendszeresen jelennek meg írásai irodalmi, művészeti, társadalomtudományi, továbbá pedagógiai folyóiratokban. Verseit és novelláit angol, szerb, illetve török nyelvre is lefordították.

A képregénytechnika alkalmazására épülő komix (comics poem) nevű lírai műfajt teremtette meg, amelyben a 2008-as Hiánypótlás I-III., a 2009-es Szőkék, a Próbababák, a Vidi ciklusai, majd a Panoráma íródtak. Mindezek a női kiszolgáltatottságról és a férfi-női kapcsolatokról szólnak. Az utóbbi mű tervezetével 2010-ben Móricz-ösztöndíjat nyert.

1999-től 2007-ig a nem akkreditált Nagy Lajos Király Magánegyetemen és a Miskolci Egyetemen szerzett művészettörténész, kulturális antropológus, muzeológus, vizuális kultúra,- művészettörténet- és társadalomismeret tanár végzettséget. 2006 és 2007 között a miskolci Gábor Áron művészeti szakközépiskolában tanított. 2007-ben Kaleidoszkóp-díjat kapott. 2008-ban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Művészeti Tárában helyezkedett el. Ettől az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága Művészettörténeti Munkabizottságának tagja. 2009-ben a Kassák Múzeumban jutott álláshoz. Ekkortól  tagja a Fiatal Írók Szövetségének, emellett a Bébikommandó című prózagyűjtemény kéziratával megnyerte az általuk meghirdetett alkotói pályázatot. 2010-től az írással, a szerkesztéssel és rendezvényszervezéssel kezdett el foglalkozni, valamint a József Attila Kör,- a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Hungarian International Press Association tagja lett.  A Bébikommandó című bemutatkozó kötetét, ezenkívül a Semmi mozdulat most - Mikszáth Kálmán összes fényképe, válogatott ábrázolások című kiadványát is publikáltatta. Elindította a Chat Room - Irodalmi Esték a Kassák Múzeumban című rendezvénysorozatot. 2012-ben NKA alkotói ösztöndíjjal jutalmazták. 2013-ban a Palócföld irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat tárcarovatának, a tarján bulvárnak a szerzője. 2014-től az Irodalmi Centrifuga online magazin főszerkesztője, mindemellett a FEM-X, az FM-X, a Kreativity, az Epizód, a Meeting és az X-MAN című rovatok vezetője.

 

STEX HÁZ

Két fiúm van,

Marvin, a modell és

Huligán Albert, a brazil,

szappanopera hős,

versengnek a kegyeimért,

bizony ám, mindkettő!

Még nem döntöttem,

nem sietek, 

küzdjenek, csak küzdjenek,

azé vermut színű hajam, aki győz,

aki meggyőz, annak engedek.

Harcoljatok értem,

hímek, gímszarvasok,

kacér tekintettel nézek rátok,

naná, vamp vagyok!

Megérdemlem 

a piszkos harcot, 

a piszkos táncot, 

Piszkos Fredet,

pénz vagy karrier,

dönteni nem tudok,

Merci vs Infinity(?)

mindkettő, kell nekem!

Kiállok az origóra,

startpisztoly a kezemben,

kendőmet lebbenti a szél,

bár más szelek fújnak,

pillám se rebben.

Elindulnak padlógázzal

a versenyző mókusok,

menjenek hát,

menjenek csak,

minek választani,

én 2 in 1-t akarok!

 

(1981., Salgótarján - )

Nádai Nikolett

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.