Magyar Kupa - Tizenkét év után győztes újra az Újpest

Budapest, 2014. május 25., vasárnap (MTI) - Az Újpest nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, mivel a sorozat vasárnapi fináléjában 22 ezer néző előtt 1-1-es végeredményt követően 11-esekkel legyőzte a Diósgyőrt a Puskás Ferenc Stadionban.

 

    Az Újpest története során kilencedszer hódította el a Magyar Kupát, ezt megelőzően legutóbb 2002-ben nyert.  A találkozón Gosztonyi András hatodik percben esett öngóljával egészen az utolsó pillanatig vezetett az Újpest, ekkor azonban Bacsa Patrik egyenlített. A hosszabbításban nem született gól, a büntetőpárbajt pedig 4-3-ra nyerték a lila-fehérek.

    Az Újpest sikere ellenére minden bizonnyal a Diósgyőr indulhat majd az Európa Ligában, a lila-fehérek ugyanis az indulási jog egy másik cégbe való átvitele miatt nem kapták meg az nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet.  A Diósgyőrt Bene Ferenc irányította, mivel Szivics Tomiszlav vezetőedzőt a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága egy nyilatkozata miatt fél évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

    Magyar Kupa, döntő:
Újpest FC-Diósgyőri VTK 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 4-3 

Puskás Ferenc Stadion, 22 ezer néző, v.: Solymosi
    gólszerzők: Gosztonyi (6., öngól), illetve Bacsa (90.)
    piros lap: Kádár (94.)
    sárga lap: Vasiljevic (16.), Kabát (24.), Antón (30.), Simon K. (74.), Nagy J. (103.), Balogh B. (105.), illetve Gosztonyi (13.), Batioja (30.), Elek (35.), Kádár (83., 94.)

    Újpest FC:
Balajcza - Ngawa, Heris, Litauszki, Antón - Stanisavljevic (Juanan, 81.), Vasiljevic - Simon K., Balogh B., Suljic (Nagy J., 97.) - Kabát (Tshibuabua, 69.)

    Diósgyőri VTK:
Rados - Vadász, Alves, Debreceni (Batioja, 19.), Husic - Kostic, Kádár, Elek Á. (Egerszegi, 112.) - Bacsa, Grumic, Gosztonyi (Barczi, 66.)

    Mindkét szurkolótábor alaposan kitett magáért, ugyanis fantasztikus hangulatban, piros-fehér, illetve lila-fehér lufiáradat közepette léphettek pályára a csapatok. A találkozót az Újpest kiválóan kezdte, egy pontrúgást követően Gosztonyi Andrásról saját kapujába pattant a labda, az újpesti szektorok szinte szó szerint felrobbantak, a gólt követően ugyanis görögtüzek gyúltak és petárdák záporoztak, így a rohamrendőrök már ekkor sorfalat "húztak fel" a fővárosi szurkolók előtt. Az első félidőt a pályán kemény összecsapások, kevés helyzet és sok technikai hiba jellemezte.

    A fordulást követő első negyedórában a Diósgyőr teljesen beszorította riválisát, de nem tudott egyenlíteni. A folytatásban is inkább a miskolciak akarata érvényesült, de a sérült Futács Márkó hiányát érezni lehetett a támadósorban, amely képtelen volt igazi helyzetet kialakítani. Úgy tűnt, ezen az estén ez már nem is lesz másképp, ám az utolsó percben egy középre lőtt labda megpattant, amit így Bacsa Patriknak csak az üres kapuba kellett passzolnia, így jöhetett a hosszabbítás.

    A ráadásban négy perc elteltével emberhátrányba került a DVTK, mivel Kádár Tamás megkapta második sárga lapját is. A diósgyőriek visszahúzódtak, ennek ellenére Bacsa könnyen eldönthette volna a találkozót, de nagy helyzetben mellé emelt. A borsodi alakulat a hosszabbítás hátra levő részében hősiesen védekezett.  A 11-esek során a lila-fehérek nem hibáztak, a diósgyőriektől azonban Alves és Husic is rontott, így az Újpest lett a kupagyőztes. A találkozót követően nem csak a lila-fehérek tábora ünnepelt, a diósgyőri szurkolók szintén hosszú percekig éltettek saját csapatukat.

    I. félidő:
  6. perc: Balogh élesen csavart be a jobb oldalról egy szabadrúgást, Litauszki és Gosztonyi a hosszú oldalon együtt vetődött a labdára, amely a diósgyőriek középpályásról perdült a hálóba (1-0).

    II. félidő:
 90. perc: egy jobb oldali beadást irányt változtatott az egyik újpesti védőn, a labda így az ötösön belül álló Bacsa elé került, a támadónak pedig nem okozott gondot az üres kapuba passzolnia (1-1).

    11-esek:
Kostic magabiztosan lőtt a jobb sarokba (0-1).
Vasiljevic félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).
Bacsa a léc alá helyezett (1-2).
Litauszki higgadtan a kapu bal oldalába passzolt (2-2).
Alves a keresztlécet találta telibe.
Tshibuabua a kapu bal oldalába passzolt (3-2).
Barczi magabiztosan gurított balra (3-3).
Simon a kapu bal oldalába lőtt (4-3).
Husic fölé lőtt.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.