Lengyelország – Emléktábla a II. világháborúban lengyel felkelőket segítő magyar katonáknak

Varsó, 2014. június 29., vasárnap (MTI) – A Varsó melletti Kampinosi-erdőben,  a mai Kampinosi Nemzeti Park területén fekvő Wiersze településen vasárnap állami és egyházi ünnepség keretében, katonai tiszteletadás mellett emléktáblát állítottak azoknak a magyar katonáknak, akik a második világháború idején ott állomásozva segítették a németek ellen harcoló lengyel felkelőket – tájékoztatta az MTI-t a varsói magyar nagykövetség.

 

    A lengyel-magyar kétnyelvű emléktábla szövege a következő: „A 2. magyar tartalékhadtest honvédeinek, tisztjeinek és tábornokainak, akik az 1944-es varsói felkelés idején védelmezték a helyi lakosokat a német megszállókkal szemben, és segítettek a Honi Hadsereg kötelékében harcoló kampinosi partizáncsoportnak. Független Kampinosi Köztársaság Emléktanácsa”. 

    Ünnepi szentmisét mutatott be a hazáért Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek, majd három emléktáblát avattak, egyet a magyar katonák tiszteletére, akik segítséget nyújtottak a földalatti lengyel Honi Hadsereg harcosainak, két másikat pedig két közeli település, Czosnów és Leszno lengyel hősi halottainak emlékére. A harcokra emlékező kiállítás is nyílt, Így született a Független Kampinosi Köztársaság címmel.

    Jelen volt a Honvédelmi Minisztérium küldöttsége, benne Dankó István közigazgatási államtitkárral – aki beszédet is mondott - és Maruzs Roland alezredessel, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetőjével. Részt vett az ünnepségen Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet, Szilágyi Szabolcs véderőattasé és Tischler János, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója. A magyar küldöttség megkoszorúzta a helyi lengyel hősi emlékművet.    Az emléktáblákat a katolikus templom falán helyezték el, ahol már több hasonló tábla emlékeztet a Kampinosi-erdőben az 1944. augusztus 1. és október 2. közötti varsói felkelés idején zajló harcokra. A magyar minisztériumi küldöttség beszélgetést folytatott és emlékplakettet adott át egy jelen lévő lengyel veteránnak, Tadeusz Budzinskinek, akinek az életét magyar katonák mentették meg. Emlékplakettet kapott Urszula Przymus, az emléktábla-avatást kezdeményező emléktanács elnöke és Antoni Krezlewicz czosnówi polgármester is.

    1944. augusztus közepétől magyar alakulatok állomásoztak Varsó környékén. A magyarok – bár a németek szövetségesei voltak – kapcsolatokat tartottak fenn a lengyel felkelőkkel, esetenként fegyvereket is adtak nekik. Néhány magyar katona át is állt a felkelők oldalára. A magyar alakulatoknak hősi halottaik is voltak. Néhány magyar katonát a németek végeztek ki a felkelőkkel való kollaboráció címén.

    Varsó környékén több magyar hadisír található, amelyeket a helybeli lengyel lakosság mind a mai napig példamutatóan gondoz. 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.