LeBron-i nagydöntő

LeBron és Butler a nagy ellenfelek

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban eldőlt, hogy a Miami Heat lesz a Los Angeles Lakers ellenfele az NBA idei, rendhagyó szezonjának nagydöntőjében. LeBron James egykori sikercsapatával nézhet majd farkasszemet a Gyűrű megszerzéséért.

LeBron James két alkalommal is bajnoki címet ünnepelhetett a Miami Heat színeiben. Idén azonban a Kelet legjobbjának bizonyult miamiak Jimmy Butler virágzásának és Goran Dragic gyakorta ihletett pillanatainak köszönhetően jutottak be a végső küzdelemre. Butler mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, átlagban húsz pontokat hozott össze a Boston gyűrűjébe, mintegy ügyet sem vetve a védőkre, akik mellett elegáns léptekkel sétált be a palánk alá. És, ha már szóba jött a másik keleti döntős, a tengerentúli kosárlabda rajongói alighanem a híres klasszikus döntős páros bejutását jósolták volna, felidézvén a Celtics és a Lakers, illetve Larry Bird és Magic Johnson legendás csatározását. Azonban nem így lett. A Heat jött, látott, bejutott és 4-2 arányban hazaküldte a Jayson Tatum 23-mas átlagával is alulmaradó zöldeket. Konferenciában utoljára 2014-ben, teljes idényben 2013-ban diadalmaskodtak utoljára. Itt az újabb lehetőség.

Legalábbis szerintük, a túloldal ugyanis másképp gondolja. Frank Vogel legénységében a teljes mezőnyt nézve az utóbbi évek egyik legerősebb párosa állt össze LeBron James és Anthony Davis játékával. Alighanem a rájátszás két főszereplőjéről van szó, amit az is megerősít, hogy a negyeddöntőtől kezdve a Portlandet, a Houstont és a Denvert is 4-1-es kiütéssel búcsúztatták. Kettejük mutatói toronymagasan kiemelkednek csapattársaik közül, és épp annyira meghatározóak a szezon egészére vetítve. Hab a tortán, amit James a saját palánkja körül művelt egy-egy kísérlet brutális feltartóztatása során. No, persze, egy fecske nem csinál nyarat, a sikerhez elengedhetetlenek a hatalmas fejlődésen átesett Kuzma dinamikus kosárlabdája, Green hármasai vagy akár Caruso olykor különösen kiszámíthatatlan mozdulatai.

Egy valamiben biztosak lehetünk: Miamiban nem ijednek meg egykori sztárjuktól. Sőt, valószínűleg annál nagyobb motivációt jelent, hogy az ellenfél soraiban egy bitangerős tulajdonságokkal és statisztikákkal rendelkező kiscsatár jelentkezik harcra. LA-t illetően azt mondhatjuk, hogy a szokásos lazasággal futnak majd ki a csarnok fényes parkettjére. Ami azt illeti – némi kis személyes vonalat is beleszőve – számomra hosszú évek óta a Lakers a kedvenc, így nyilvánvalóan az ő sikerükért szorítok. Azonban őszintén mondhatom, bármilyen sima sikernél jobban örülnék annak, ha egy kiélezett, izgalmas és az utolsó dudaszóig eldöntetlen finálét láthatnánk – ha már a szezon ilyen különösre sikerült, legalább zárjuk méltóképpen.

A finálé első összecsapását magyar idő szerint csütörtökön hajnali 3 órától vívják.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.