Külföldi sajtó Magyarországról

Berlin, London, 2014. április 5., szombat (MTI) - Nagy terjedelemben foglalkozott számos külföldi lap a magyar választási kampánnyal és a választások várható kimenetelével szombaton.

Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a baloldali Frankfurter Rundschau és a liberális Süddeutsche Zeitung a nyomtatott kiadásában, a Handelsblatt című üzleti lap pedig az online kiadásában közölt cikket a választások előtti belpolitikai helyzetről, amellyel a Duetschlandfunk országos közszolgálati rádió is foglalkozott egy összeállításban.    Eltérő utak Közép-Európában címmel a FAZ vezércikkében Karl-Peter Schwarz a szlovákiai és a magyarországi belpolitikai helyzetet elemezve kiemelte, hogy a kormánypárt mindkét országban a nemzeti és társadalmi érdekek védelmét hangsúlyozza az EU-val és a külföldi befektetők profitéhségével szemben, a politikai ellenfeleket pedig azzal vádolja, hogy a cserbenhagyták a gyenge társadalmi rétegeket és a nemzetet "kiszolgáltatták a globális kaszinókapitalizmusnak". A moszkvai vezetéshez fűződő kapcsolatokat vizsgálva a szerző úgy véli: "már-már Közép-Európa részleges putyinizálódásáról lehet beszélni, hiszen Szlovákiában és Magyarországon is részben hatályon kívül helyezték a kölcsönös ellenőrzésnek a parlamentáris demokráciára jellemző rendszerét".

A Frankfurter Rundschau Veszélyben a demokrácia címmel úgy véli, hogy Orbán Viktor a választáson "nem utolsósorban azért győz majd egyértelműen, mert korlátozta a sajtószabadságot, és a saját javára módosította a választójogot". A szerző, Ulrich Krökel kiemelte: "legfőbb ideje, hogy az EU a hazai +hadszínterek+ felé forduljon", mert "nem csak Orbánról van szó", hanem arról is, hogy a francia Nemzeti Front után a Jobbik képében "egy újabb rasszista, nyíltan antiszemita párt ér el nyugtalanító választási sikert". 

A Süddeutsche Zeitung Egy új típusú populista címmel közölte Cathrin Kahlweit elemzését, amely szerint Orbán Viktor és Alexander Vuvic szerb kormányfő a populista politikusok új típusát képviselik. Ideológiájuk szerint a nép "homogén", akarata pedig a közjóra irányul és csupán egy hiteles képviselőre van szüksége, aki ezt az akaratot érvényesíti. Ebben az ideológiában politikailag csak az lehet legitim, ami illik az erkölcsi elképzelésekhez, a karizmatikus vezető pedig az "a férfiú, aki tudja, hogy mire van szüksége a népnek", és akinek más véleménye van, az nem is tartozik a néphez. 

A Handelsblatt az online kiadásában közölte Hans-Peter Seibenhaar összeállítását A ragadozó címmel. A szerző úgy vélte, Orbán Viktor "a nacionalizmus és az antikapitalizmus révén már a vasárnapi választások előtt biztosította hatalmát", és a választáson már csak az a kérdés, hogy kétharmados győzelmet szerez-e. Elemzők és vállalatvezetők véleményét idézve egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktor "sokoldalú" gazdaságpolitikát folytat, hiszen az antikapitalizmus képviselője mellett a piacgazdaság barátjának is mutatkozik, "ha ez használ neki". 
http://www.handelsblatt.com/politik/international/wahlen-in-ungarn-der-dauer-sieger/9716774.html

A Deutschlandfunk Biztosnak számít Orbán Viktor második hivatali periódusa címmel közölt összeállítást, amelyben egyebek között úgy vélték, hogy a kormányfő a 2010-ben szerzett kétharmados többség révén egy "nacionalista, és a hatalom megtartását célzó alkotmányt fogadtatott el", amely "a cenzúrával határos médiaszabályokat rögzít és szűkíteti az alkotmánybíróság jogköreit".
http://www.deutschlandfunk.de/parlamentswahl-in-ungarn-viktor-orbans-zweite-amtszeit-gilt.1818.de.html?dram:article_id=282072

Kritikus hangvételű szerkesztőségi cikket közöl Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról a The Guardian. A vezető brit baloldali napilap szombati kiadásában megjelent írás szerint Orbán Viktor felemelkedése súlyos kérdéseket vet fel a Magyarország által a hidegháború vége óta bejárt politikai pályával kapcsolatban. Ahol jelentős pártoknak kellene váltaniuk egymást a hatalomban, ott egy párt van, amely láthatólag évekre beásta magát, és az egyetlen tényleg erőteljes ellenzéket a szélsőjobb jelenti. A The Guardian szerint jóllehet a választás nem előre lejátszott, nagyon kevesen gondolják Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy igazságos lenne.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/04/hungarian-elections-not-fixed-but-fair-editorial

 "Az ellentmondást nem tűrő kormányfő nagy valószínűséggel a harmadik ciklusát fogja megkezdeni a vasárnapi választások után" - írja a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap Orbán Viktor nem visel el vereséget című írásában. A szerző kiemeli: a 2010-es választási siker Orbán számára "személyes győzelem" volt. De az ekkor tartott "populista" választási beszédének ígéretei hamar köddé váltak. "Magyarország mély gazdasági- és pénzügyi válságba került, leértékelődött a forint, az árak és a kamatok az egekbe emelkedtek".

"A remek gazdasági adatokat, amellyel gyakran büszkélkedik, szintén a kétes eredetű trükköknek köszönheti" - véli a szerző. http://wirtschaftsblatt.at/home/nachrichten/international/1586568/Parlamentswahl-in-Ungarn-Viktor-Orban-duldet-keine-Niederlage-Wirtschaftsblatt.  Orbán Viktor nagyon jól tudja, hogy kik az ő választói - véli a Wirtschaftsblatt egy másik cikkében. Nem a külföldi befektetők, hanem az átlagember, akit Orbán az elmúlt négy évben nemcsak kímélt, hanem "nemzeti nagyságokba" emelt. A szerző kiemeli: Orbán a tulajdonképpeni problémát azonban nem megoldotta, hanem elhallgatta: a külföldi vállalatokra kivetett különadó, az országban uralkodó hangulat mind hozzájárult ahhoz, hogy a befektetők elhagyják az országot. Magyarország pozitív teljesítménye nem az ország gazdasági erejében rejlik, hanem a gyengülő forintban. 
http://wirtschaftsblatt.at/home/meinung/kommentare/1586735/Ungarn_Ein-Land-umgeben-von-Landsleuten?from=suche.intern.portal

A külföldi kritika még inkább erősebbé teszi Orbán Viktort - címmel közölt írást a Die Presse című konzervatív osztrák napilap.    "Orbán ahhoz az új politikus kategóriához tartozik, amelyhez Putyin és Erdogan" - jegyzi meg a lap. Az ellenszél azonban itthon inkább megerősítette, mintsem gyengítette Orbán pozícióját.  "Orbán politikája abból táplálkozik, hogy konfrontálódni hagyja a belső és a külső ellenzéket" - véli a lap. 
http://diepresse.com/home/meinung/kommentare/leitartikel/1586886/Kritik-aus-dem-Ausland-macht-Viktor-Orban-nur-staerker?from=suche.intern.portal

Baloldal az összeomlás előtt címmel közölt írást az ellenzékről a Die Presse. A legújabb felmérések nem jósolnak számukra semmi jót - állapítja meg Bognár Péter, a lap tudósítója. Megjegyzi: nem zárható kis az sem, hogy az utolsó pillanatban a nemzeti radikális Jobbik megelőzi a baloldalt. Jóllehet az együttes baloldal nagy lendülettel vetette be magát a választási küzdelembe, "minden elromlott, ami elromolhatott" - összegez a szerző, aki beszámol a Simon Gábor volt MSZP-s képviselő elleni büntetőeljárásról. 
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/1586887/Linke-vor-neuem-Debakel

"Az osztrák vállalatok igencsak szenvedtek az Orbán-kormány alatt. (…) A nagy veszteségek ellenére az Erste Bank Magyarországon kíván maradni" - olvasható a Die Presse másik cikkében. Az országban maradt vállalatok "megpróbálják menteni, ami menthető" - véli a szerző. "Reméljük, hogy a magyar kormány olyan feltételeket teremt, amely hozzájárul a befektetői bizalomhoz, és a befektetők visszatérése stabil gazdasági adatokat eredményez majd" - közölte az Erste Bank álláspontját a lap. 
http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/1586904/Abenteuer-Ungarn_Absurde-Steuer-Enteignung-und-Verluste

A Le Soir című baloldali liberális brüsszeli lap a kormánypárt választási győzelmét valószínűsítette, és azt hangsúlyozta, hogy ezt a győzelmet nem akadályozza az eddig követett autoriter, "szabadsággyilkosnak tekintett" kormányzati áramlat sem. A lap Orbán Viktor eddigi politikáját nacionalistának minősítette, és kiemelte a "Kelet felé fordulást".   "Magyarországon most nem lesz változás" - zárult a Le Soir helyzetértékelése.

A Magyarországi Cigány párt színre lépéséről ír budapesti tudósításában a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja. Corentin Léotard, a lap tudósítója a romákat a társadalom peremére szorult és lenézett kisebbségnek nevezi, akiknek a jussa Kelet-Közép-Európa többi országához hasonlóan Magyarországon is az alacsonyabb iskolázottság, a munkanélküliség, a szegénység és a diszkrimináció. A tudósítás szerint a cigányság társadalmi integrációját a vezetőit közötti megosztottság is hátráltatja.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz nagyarányú - akár kétharmados többséget is eredményező - győzelmét valószínűsítette a The Wall Street Journal című amerikai politikai-üzleti napilap online kiadása. A lap szerint a legtöbb közgazdász azt jósolja, hogy az elkövetkező négy évben, Orbán vezetése alatt az állam a mostaninál is nagyobb szerepet játszik majd a magyar gazdaságban. Az amerikai lap egy másik cikke különböző elemzőházak, illetve nagyvállalatok, nagybankok véleményét gyűjtötte csokorba, mit lehet várni a következő Fidesz-kormánytól. Az Eurasia Group elemzője, Mujtaba Rahman szerint a Fidesz-győzelem negatív fejlemény lesz a befektetők számára. A Société Generale közgazdásza, Phoenix Kalen ugyanakkor úgy véli, hogy a nem kétharmados, hanem csupán egyszerű többséget eredményező Fidesz-győzelem pozitív hatású lenne a piaci bizalom szempontjából.

A választási esélyekkel foglalkozott valamennyi francia napilap.
A Le Figaro szerint a felmérések alapján kevés az esély arra, hogy kormányváltás történjen vasárnap. A konzervatív lap emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a az intézményrendszer, a gazdaság, a bankok, a média és az igazságszolgáltatás ellenőrzésének megszigorítása tízezreket vitt az utcára, akik elítélték a "diktatúrát". Azóta az európai és nemzetközi felháborodás ellenére Orbán Viktor még jobban megerősítette a hatalmát. A lap idézte Antonela Capelle-Pogaceant, a párizsi Politikatudományi egyetem kutatóját, aki szerint Orbán karizmatikus politikus, tud beszélni a tömegekhez, vonzza és el tudja bűvölni az embereket. Egy olyan országban, amely még mindig elvesztett ragyogása miatt kesereg, és amelyet azóta a nagyhatalmak több ízben is maguk alá gyűrtek, az emberek értékelik ezt az elképzelt áldozati szerepet, és az abból fakadó harcos fellépést az Európai Unióval szemben. Orbánnal szemben a karizma nélküli Mesterházy Attila és a népszerűtlen Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíciónak semmi esélye sincs a lap szerint. 
http://www.lefigaro.fr/international/2014/04/04/01003-20140404ARTFIG00267-la-hongrie-s-apprete-a-conforter-le-populiste-viktor-orban.php

A baloldali Libération szerint csak az a kérdés, hogy a Fidesznek meg lesz-e ismét a kétharmados többsége. A lap szerint ennek érdekében Orbán Viktor mindent megtett: a baloldalnak előnytelen módon újrarajzolta a választókerületeket, az ellenzék térfelét elárasztó minipártokat hozott létre. A miniszterelnök ellenfelei a rendszerváltás óta először úgy érzik, hogy a választás sem szabad, sem igazságos nem lesz. 
http://www.liberation.fr/monde/2014/04/04/viktor-orban-favori-pour-les-legislatives-en-hongrie_993288

A balliberális Le Monde kiemelte: annak ellenére, hogy a Jobbik szakított a korábbi sötét arculatával, a francia Nemzeti Front továbbra is szalonképtelennek tartja. A párt nem használ többé agresszív jelszavakat, a Magyar Gárda egyenruhája helyett a plakátokon komoly és mosolygós öltönyös jelölteket lehet látni. Vona Gábor pártelnöknek a nagycsaládosoknak és az devizában eladósodott háztartásoknak nyújtandó segítségről szóló szociális kampánya sikeresnek bizonyult. A lap szerint a Jobbik ugyanakkor a baloldalhoz hasonlóan rosszul járhat a Fidesz által elfogadott új választási törvénnyel. A Le Monde szerint a kormányváltó szövetség túl későn és nem teljesen zavarmentesen állt össze. 
http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/04/04/en-hongrie-le-jobbik-en-pleine-campagne-de-dediabolisation_4395815_3214.html?xtmc=hongrie&xtcr=2

    A lap gazdasági rovatában külön írást közölt az Orbán-kormány gazdasági eredményeiről. Noha a magyar gazdaság nem száguld, több mutatója is pozitív: a vállalatok bizalma kezd visszatérni, a fogyasztás beindult, a munkanélküliség csökken és a makrogazdasági mutatók is javultak. A közgazdászok többsége szerint azonban ez a javulás törékeny. A Le Monde kiemelte, hogy az Orbán-kormány kétfajta külföldi befektetőt különböztet meg: az autógyárak jók, mert munkahelyeket hoznak létre, a másik kategóriába tartozók viszont a magyarokon akarnak nyerészkedni, mint a bankok vagy a szolgáltatók (energia, telefon). 
http://www.lemonde.fr/economie/article/2014/04/04/hongrie-la-politique-non-orthodoxe-d-orban-soutient-une-croissance-desequilibree_4395826_3234.html?xtmc=hongrie&xtcr=3

A magyar parlamenti választás tétje, megtartja-e a Fidesz alkotmányos többségét - írja az Üdvözöljük a választási Orbánisztánban című riportjában a Lidové Noviny című cseh napilap szombaton. "Minden arra mutat, hogy a Fidesz újra nyerni fog, és ráadásul megszerzi az alkotmányos többséget is. Ezt segíti elő az új választási törvény is, amely a majdnem 400-ról 199-re csökkentette a parlamenti képviselők számát, amit a magyarok nagy része kedvezően értékel.

Egyértelműen a választási győzelem irányába halad Orbán Viktor, aki a vasárnapi választáson megvédi kormányfői posztját, a kérdés csupán az, hogy kormánya milyen arányú többségre támaszkodhat majd a parlamentben - írta a pozsonyi Pravda szombaton. A független szlovák lap cikkében felidézi az elmúlt négy évben tett legjelentősebb kormányzati lépéseket és ennek kapcsán megjegyzi: a Fidesz kétharmados többségének köszönhetően több "vitatható reformot" is megvalósított, majd idézi Orbán Viktor egyik kijelentését, miszerint a választásokon a szavazópolgárok "a jövő és a múlt" között választhatnak

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.