Közeleg a rajt, hullanak a kosarak

Rakeem Buckles  Fotó: DEAC

Andjelko Mandics mester debreceni egyetemi kosaras legényhada jócskán átalakult a nyáron, mindösszesen egy légiós maradt: a közönségkedvenc Djordje Drenovac, illetve jelentős számú fiatal kapott profi szerződést. A felkészülés során láthatóan nem volt felhőtlenül meggyőző a játék és az eredmény, mégsem panaszkodhatunk: jó csapatunk lesz a szezonra.

Deon Edwin, illetve a Szolnokról érkező Andre Williamson egyaránt áttette székhelyét a cívisvárosba, akárcsak a magasemberként és csatárként is helytálló Rakeem Buckles. Épp úgy mint Aleksej Carev, aki bár ígéretes játékosként jött a DEAC otthonába, egy szerencsétlen eset miatt sajnos fel kellett függeszteni szerződését, így jelenleg még nem áll mestere rendelkezésére.

A csapatbeli szereposztásban is történt jelentős változás, hiszen alighanem teljes mértékben megérdemelten a „vajkezű” Mócsán Bálint kapta a csapatkapitányi címet Polyák László távozását követően. Az „éles” felkészülést aztán edzőmeccsek és tornák sűrű sorozatával augusztus legvégén kezdte az egyetemi alakulat, a romániai Temesvár gárdája ellen. Rögtön kiderült, hogy új magasemberünkkel kiemelkedően erősek leszünk, hiszen Buckles mind a palánk alatt rutinosan mozog, mind pedig a vonalnál, hiszen a hárompontosok sem állnak messze tőle – lehengerlő győzelemmel kezdte felkészülését a Mandics-csapat Temesváron. A folytatásban ugyancsak szomszédunkhoz látogattak a srácok, szlovákiai tornára, ám ezúttal a döntőben alulmaradtak a fekete-fehérek a Spisski Rytieri csapatával szemben. A rengeteg változás, cserélődés erősen rányomta bélyegét a fiúk játékára, noha egyértelműen kezdett kirajzolódni a mester elképzelése, Drenovacék pedig nevükhöz és eddigi debreceni szereplésükhöz méltóképp hátukon vitték a csapatot.

A Budapesti Honvéd ellen a Sitku Ernő Emléktorna fináléjában sem sikerült diadalmaskodni Nyíregyházán, mígnem szeptember derekához érkezve immár a hazai publikum előtt is megmutatkoztak az egyetemiek. Az Oláh Gábor utcai lelátón tetemes létszámú fekete-fehér szurkolóhad gyűlt össze, az ellenfél pedig a magyar kosárlabdázás történetének egyik legnagyobb múltú csapata, a MAFC volt. Noha a debreceni játék jócskán akadozott, rengeteg hiba csúszott a parketten mutatott produktumba, a rutin kiütközött, és kimagasló egyéni teljesítményekkel aratott magabiztos sikert a DEAC: 79-41.

Sűrű volt a menetrend, rögtön Szolnokra vezetett az út, majd hazánk déli fellegvárába, Szegedre - e két edzőmeccsen pedig egyaránt vereség lett a vég. A jegyzőkönyvek azonban csalókák, ha végeredményről van szó. Az Olajbányászt túlórára kényszerítettük, míg a Szegednek is csupán az utolsó negyedben sikerült felülkerekednie. A felkészülés a királyok városában, Fehérváron ér majd véget. Azonban már nem kell sokat várni, hogy újra lássuk hős egyetemi fiainkat, hiszen szeptember 29-én indul a szezon. Ráadásul a Nagyerdőn, hiszen az Oroszlány tesz látogatást a cívisvárosban. Ami pedig a játékosállományt illeti, Garamvölgyi Ákos rehabilitációja remekül halad, Mócsán Bálint szolnoki sérülésével kapcsolatban pedig úgy tűnik, a riadalom volt a nagyobb, mintsem a következmény, hiszen a vizsgálatok szerencsére nem mutattak ki komoly problémát.

Hamarosan jön tehát a rajt, a DEAC pedig újra nekivághat egy idénynek, amely végén az elmúlt esztendők kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel tarkított, de felfelé ívelő tendenciáját újabb kiváló eredménnyel koronázhatja meg.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.