Korelnök: folytatni kell Magyarország megújítását

Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI) - Alapvető irányunk nem lehet más, mint Magyarország megújításának folytatása - jelentette ki kedden a fideszes Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke, aki szerint a következő négy évnek szólnia kell arról, hogyan lehet változtatni a magyar vidék életén, a szegénységen és a demográfiai helyzeten.

A kormánypárti képviselő az Országgyűlés alakuló ülésén elmondott beszédében azt mondta, az alakuló ülés nem a képviselők, hanem a magyar demokrácia ünnepe, azé a népé, amely bizalmat szavazott a Háznak és elvárja, hogy teljesüljenek a vágyai.

Szavai szerint az 1990-et követő kormányváltások nem voltak többek, minthogy az egyik kormány váltotta a másikat; 1998-ban volt először, hogy a miniszterelnök azt mondta, több mint kormányváltás, amit most következik. Hogy ennek nem lett folytatása, az a 2002-es választáson múlott - tette hozzá.

A képviselő szerint az ezt követő évek az egész világon, Európában és különösen Magyarországon olyan súlyos válságot robbantottak ki, amely egyértelművé tette, hogy 2010-et követően nem lehet a korábbiakat folytatni. Magyarországnak új utat kell keresni, ami elsősorban magyar, de illeszkedik az európai közösséghez - fogalmazta meg a 2010-es célokat Turi-Kovács Béla, hozzátéve: ezt az utat nehezen, sok gonddal és bajjal végigjárta az ország, és az elmúlt négy évet sikeresnek lehet mondani.

Turi-Kovács Béla elmondta, szerinte nem csak ő gondolja úgy, hogy folytatni kell, de nem ugyanúgy. Bizalmat kaptak arra is, hogy a túl gyorsan hozott törvényeket ki tudják javítani - mondta.

„Két, nagyon fájdalmas dolog van ebben az országban”, az egyik a demográfiai helyzet, a másik a szegénység - folytatta. Úgy fogalmazott, „a magyar nők akarnak gyermeket”, az ország vezetésének azt kell biztosítani, hogy ez ne lemondással, karrierfeladással járjon.

A korelnök Ferenc pápa intelmeit ajánlotta a képviselők figyelmébe, miszerint minden társadalomnak kötelessége azokat a társadalmi rétegeket támogatni, amelyek ma a nyomor és az ellehetetlenülés szélén állnak.

Biztosítani kell a tanulás és a munka lehetőségét, ehhez azonban a magyar vidéken igen nagy változások szükségesek - hangsúlyozta a kisgazda politikus.

Turi-Kovács Béla szerint ezzel a nappal egy olyan folytatás következik, amely fellendülést, jobblétet és még nagyobb szabadságot hozhat a magyaroknak. „Magyarország vágyik a békére, és ezt a békét csak az erős adhatja meg” - fogalmazott. Hozzátette: a nép felhatalmazásával az erőt is megkapták, az erőt pedig a békére kell felhasználni, hogy a társadalmi rétegek közötti feszültség kisebb legyen.

A Fidesz képviselője szorgalmazta, hogy a Parlament előtti Kossuth Lajos téren Deák Ferencnek is legyen szobra.

A korelnököt Áder János köztársasági elnök kérte fel, hogy vezesse az alakuló ülést. Az államfő ezután feleségével helyet foglalt a páholyban, balján ült a 102 éves Tamás Ilonka, aki miután felvette a magyar állampolgárságot, megfosztották a szlovák állampolgárságától.

A meghívott vendégek között páholyban foglalt helyet Schmitt Pál és Sólyom László volt köztársasági elnök, Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye. Jelen voltak mások mellett határon túli magyar pártok vezetői, Tarlós István főpolgármester, Stumpf István és Balsai István alkotmánybírók, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Turi-Kovács Béla bejelentette, hogy a jegyzői feladatokat a nyolc legfiatalabb képviselő, Bana Tibor (Jobbik), Csizi Péter (Fidesz), Demeter Márta (MSZP), Dúró Dóra (Jobbik), Farkas Gergely (Jobbik), Heringes Anita (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Staudt Gábor (Jobbik) látja el a jegyzők megválasztásáig.

Bana Tibor korjegyző bejelentette, hogy az új országgyűlési törvény, valamint az új házszabály összeférhetetlenségi szabályainak minden képviselő és nemzetiségi szószóló megfelel.

A Ház ezt követően elfogadta az alakuló ülés napirendjét.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.