A kiszámítható gazdaságpolitikáért

Budapest, 2014. január 27., hétfő (MTI) - A kiszámíthatóbb gazdaságpolitika támogatná a beruházások beindulását - reagáltak az MTI-nek nyilatkozó elemzők az OECD-nek arra megállapítására, hogy gyenge a magyar gazdaság növekedési potenciálja, egyebek közt a nagyon alacsony a beruházási ráta miatt.

 

    Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság nem segíti a beruházások növekedését, ha ebben lesz előrelépés a választások után, az javíthatja a helyzetet. A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a jelenlegi alacsony beruházási szintről már talpra állás következik.  Az elemző kifejtette, hogy az állami beruházások az utóbbi időben felpörögtek, és ez a jövőben is folytatódni fog. Ezek mögött ugyanis jellemzően uniós pénzbeáramlás van, amely a továbbiakban is megmarad, sőt a várakozások szerint a pénzfelhasználás rendszere hatékonyabb lesz a korábbi évekhez képest. Hozzátette, hogy a privát szféra beruházásai ugyanakkor továbbra is lassan indulnak be. Gabler Gergely szerint a beruházások mellett a lakossági fogyasztás lassú növekedése is fontos komponens lesz a GDP bővülésében a következő egy-két évben. 

    Az Erste előrejelzése szerint az idén 1,9, jövőre pedig 2,2 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Az elemző megjegyezte: osztja az OECD azon véleményét, hogy a gazdaság szerkezetében nem történtek változások, ami csökkenti a hosszú távú növekedési potenciált. Éppen ezért nem várható, hogy visszatér a 3-4 százalékos növekedés, az elkövetkező ötéves periódusban az elemző 2 százalék körüli tartós növekedésre lát esélyt. A különadókról, amelyeket szintén kifogásolt az OECD, Gabler Gergely úgy vélekedett: azok a bankokat érintik a legsúlyosabban, holott épp e szektornak kellene a növekedés motorjának lenni a hitelezés felpörgetésével.

    Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint részben a gyorsan változó szabályozói környezet is oka annak, hogy a beruházási ráta Magyarországon a régió alatti szinten van, ez ugyanis kiszámíthatatlanságot jelent a befektetők számára. A költségvetési fegyelem fenntartása viszont javítja az ország megítélését - tette hozzá. A különadókról úgy vélekedett, azok nem segítik a beruházási kedvet, mert rontják a befektetés megtérülését. Véleménye szerint ezek az adók hosszabb távon nem fenntarthatóak, súlyukat vissza kellene venni, ahogy a gazdaság kezd talpra állni. A jegybank vállalatokat segítő növekedési hitelprogramjának hatásai Németh Dávid szerint csak hosszabb távon ítélhetők meg, egy-két év múlva lehet majd látni, hogy mennyire gyorsította fel a vállalatok beruházásait. Az elemző szerint bár Magyarország növekedési kilátásai jelenleg elmaradnak a régiós országok kilátásaitól, de a következő években lassan felzárkózhatunk ezekhez a gazdaságokhoz.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.