A képzelet tárlata

Gyakran az alkotó szándéka a gondolatok, érzelmek szabad megmozgatása

Nonfiguratív alkotások, a fantázia művei, a határtalan alkotásvágy kiállítása tekinthető meg a MODEM-ben január 30-ig. Páratlan és exkluzív tárlat, amelyet a képzelet és a legyőzhetetlen teremtő erő ihletett, most pedig Debrecenben vált eggyé, s mutatkozott meg a nagyközönségnek.

Október 2-án tartották a megnyitóját a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy… című nemzetközi bemutatónak. Az egyedülálló gyűjtemény a valaha volt egyik legnagyobb ilyen jellegű alkotáscsoportja. Az absztrakt, nonfiguratív alkotói stílus 1930-as évekbeli egyik csúcskorszakát vonultatja fel a kiállítás. Az Abstraction-Création a franciában az absztrakció-alkotás szópárt jelenti, a „nem” művészei pedig Párizsban találkoztak és alkottak. Ám Debrecenben most nem csupán festményekkel találkozhat a műkedvelő közönség, hiszen számos szobor, fizikai, térbeli kompozíció is megtekinthető. S, hogy miért is érdemes ellátogatni a MODEM-be? Néhány szóban összefoglalva: Páratlan minőségű gyűjtemény a világ számos táján található múzeumból, kiállítóteremből, és exkluzív alkalom egy olyan stílust testközelből megismerni, amely a fény hatalmas és utánozhatatlan festőinek, az impresszionistáknak, majd a szürrealistáknak árnyékában talán némileg eltörpült. No, persze, nem mintha ez bármit is levonna az alkotások megismételhetetlenségéből, minőségéből.

Magyar és külföldi alkotók művei sorakoznak egymás mellett a modern művészetek cívisvárosi központjában. Moholy-Nagy László képei, munkái, neve mellett Martyn Ferenc rengeteg alkotása állít emléket a korszak nagyjainak, Vaszil Vasziljevics Kandinszkij és Jean Hélion valamint további számos nagynevű, felülmúlhatatlan absztrakt-mester műveivel egyetemben. A falakon szinte életre kelt formák, alakok, képzetek társaságában szobrok, térbeli szerkezetek is hirdetik az absztrakció nagyszerűségét.

A nagyterem egyik sarkában pedig a 30-as évek alkotói kávéházainak hangulatába is be lehet pillantani. Mozgóképek és ismeretterjesztő anyagok színesítik a már önmagában feledhetetlen tárlatot. A geometriai formákra, színekre, jellegzetesen nonfiguratív jegyekre épülő ábrázolások adják azonban azt az alig tapasztalható érzést, amely egy életben talán csak egyszer járja át ilyen intenzíven a műkedvelőt, aki átadja magát az abstraction-création egyszerre dinamikus és statikus terének.  

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.