Japánul beszélnek a debreceni színjátszók Monacóban

Egyelőre még magyarul próbálnak

Bár a járvány továbbra is zárt kapukra kényszeríti a művelődési intézményeket, a Freedom Közösségi Házban csendesen, de zajlik az élet.

A Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai szorgalmasan próbálnak Pinczés István Jászai Mari-díjas színházrendező, stúdióvezető irányításával.

A művészeti csoport a tervek szerint 2021. augusztus 17-23. között részt vesz a Monacóban (Monte Carlóban) négyévente megrendezendő MONDIAL nevű színházi világtalálkozón, amelyre előzsűrizés után kapott meghívást. 

A Freedomban hetente háromszor Micsio Kato: Emlékárus című színművét próbálják. A japán-magyar közös produkciót Pinczés István rendezte, most új főszereplőt és néhány új magyar szereplőt állítanak be, tulajdonképpen felújítópróbák folynak.

A darabot 2019. január 23-án már bemutatták japán nyelven Tojamában, magyar főszereplőkkel, magyar rendezővel, magyar zenei vezetővel - és a tojamai Bungeiza Gekidan Színtársulattal. Az akkori premier volt a japán-magyar emlékév országos japán nyitánya.

Most még magyar nyelven folynak a próbák március végéig, de az előadás nyelve japán - minden magyar színész a végén majd japánul beszél Monacóban - ugyanúgy, mint 2019-ben Tojamában.

Augusztus 12-én érkezik a debreceni főpróbákra a Bungeiza Gekidan Színtársulat, itt tartanak két előadást, majd együtt utaznak Monacóba. A közös csapatnak 18 japán és 17 magyar (debreceni) résztvevője lesz, színjátszók és műszaki stáb.

A monacói fesztiválra a vírushelyzetre való tekintettel a világ valamennyi kontinenséről összesen csupán 15 országból hívták meg a legjobbakat (a tervezett 25 helyett). Az előadások a Grace Kelly Színházban és a Casinóval egy épületben lévő Saka Garnier aranyozott nagytermében lesznek.

A fontosabb szerepeket magyar részről Tóth Kálmán /új főszereplő/ (vándormuzsikus, emlékárus), Hajdú Péter (amerikai katona), Vlajk Mária és Vajda Tamara, Wesser László, Debreczeni Ferenc, Gorzó György, Mester István, Lisztes Kata és Ugrai Annamária alakítják.

B.A.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.