Raiffeisen - Varga: az osztrákoknak kell dönteniük a bank eladásáról

Budapest, 2014. január 7., kedd (MTI) - Varga Mihály szerint a Raiffeisen Bank eladásával kapcsolatban "az osztrák félnél van a labda", nekik kell dönteniük, hogy eladják-e a magyarországi leánybankot, vagy sem. A nemzetgazdasági miniszter erről az M1 Az este című műsorában beszélt kedden.

    "Én azért arra még nagy tételben nem fogadnék, hogy ez a tranzakció be is fog következni" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ez a bank hosszú éveken keresztül nyereséget hozott a tulajdonosainak, és ha most átmenetileg el is gondolkodnak azon, hogy el kellene adni, az sem zárható ki, hogy a végén meggondolják magukat. Varga Mihály nem erősítette meg azt a lapértesülést, hogy a kisebbségi állami tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett a Raiffeisen magyarországi leánybankjára. Azt mondta, hogy a tárgyalásokat az érintettek tudnák megerősíteni. Kifejtette ugyanakkor, hogy a magyar államnak, mint az említett kis bank kisebbségi tulajdonosának arra kell figyelnie, hogy az adófizetők pénze megfelelően hasznosuljon. Ha úgy látják, a magyar államnak nem érdeke az, hogy banki tranzakciókban vegyen részt, akkor határozottan ki kell fejteni ezt az álláspontot, és ki kell mondani, hogy ez nem támogatható. Hozzátette: "még nem tartunk itt".

    Az európai bankunióval kapcsolatos kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: a döntésnek először az eurózónában kell megszületnie. Magyarország nem tagja az eurózónának, ezért egyelőre figyelnie kell az ezzel kapcsolatos, előkészítés alatt lévő javaslatokat, döntenie pedig majd akkor kell a bankunióhoz való csatlakozásról, amikor kialakulnak annak pontosabb keretei. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor lehet tagja az eurózónának, úgy válaszolt: Magyarországnak még jónéhány éve van addig, hogy megerősödve, gazdaságilag jobb kondícióba kerülve mérlegelje ezt a kérdést. Úgy vélte, reálisan az évtized vége felé merülhet fel majd ez a kérdés.MTI 2014. január 7., kedd 23:40
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.