Húszmillióra perli az ellenzék Horovitzékat

Pészach: ünnepi asztal

Hiába a jogerős döntés, a vallási bíróság határozata, úgy tűnik, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetése semmibe veszi a legfelsőbb országos véleményt. Nem kérnek bocsánatot megbántott, megalázott, kirekesztett híveiktől.

Többször is írtunk arról, hatalmas botrány nehezíti a cívis város zsidó hitéletét. Rendőrségi nyomozás, 35 milliós tartozás, ingatlanjaik jelzáloga mára a lehetetlen közelébe sodorta az egykor szebb napokat látott közösség életét. Három ellenzéki és velük együtt mára több tucatnyi szimpatizáns küzd a rendért, a valódi, nem pénzért vásárolható hitélet, a béke megteremtéséért. Harcukat megvívandó, egyre nagyobb szimpátia veszi körül őket a hitközségen belül is, bár nyíltan kevesen merik felvállalni, mert tartanak Horovitz Tamásék retorziójától. Az ellenzék vezetőjét, Weisz Györgyöt kérdeztük a helyzetről.

- Lassan két esztendeje tart a szélmalom harcunk. Leültem Horovitz Tamással egy kávéra, elmagyaráztam neki, nem az elnöki pozíció motivál engem és társaimat, mindössze arra vagyunk és voltunk kíváncsiak, hová tűnik a pénz a debreceni zsidó negyed környékéről.

- Mi volt a válasz?

- Semmi. Még a kávéját sem fizette ki. Persze, ha cinikus lennék, akkor azt is mondhatnám, az ő helyzetében ez nem elítélendő. Az már sokkal inkább, hogy felelőtlenül, pazarlóan készült el egy hatszáz milliós beruházás. Omlik a vakolat, beázás nyomai éktelenkednek a Kápolnási utcai zsinagóga mennyezetén, harminc centis talajvíz borítja a Pásti utcai, felújított rituális fürdő padlózatát. Nulla a hitélet, hiszen nincs mindennap imádkozás a hívek hiánya miatt. Ugyanakkor van egy örökös főrabbi, aki töri a magyart, munkakörének szerződése ismeretlen, de a papírok szerint 365 napot Debrecenben tölt.

- És mi a valóság?

- Jó, ha két hónapot itt van. A MAZSIHISZ hitéleti támogatásként átutalja az éves fizetését, ami közel hatmillió forint. Asher Ehrenfeld úr pedig a zsinagógában közölte, hogy ő ingyen hirdeti az igét, még a repülőjegyét is ő fizeti. Nem érdekes?

- Önöket felfüggesztették hitközségi tagságukból, mert elmondták véleményüket. A bíróság azonban kimondta, hogy mindez jogszerűtlen. Mi a helyzet most?

- Érdekes a dolog. A felfüggesztésünk a teljes antidemokratikus vezetést jól jellemzi. A lényege, hogy nem gyakorolhatjuk jogainkat. Vallásilag is tiltottak vagyunk bizonyos dolgoktól. A hitközség vezetése - a főrabbi, Horovitz elnök úr és dr. Grósz Zsuzsa alelnök asszony - úgy gondolták, ezzel befogják a szánkat. Pont az ellenkezőjét érték el. Harcolunk. Van egy jogerős döntés, azonnal vissza kell vonni felfüggesztésünket, és nyilvánosan bocsánatot kell kérniük Horovitzéknak. Ez úgy tűnik, nem történik meg. A főrabbi úr múlt szombati beszédében gyilkosokhoz hasonlított bennünket. Szíve joga. Thomas Mann mondta: valaki nem attól rabbi, hogy húsz centis szakálla van. Élünk a jog adta lehetőségekkel. Bepereljük Horovitzékat, húszmilliós kártérítést követelünk. A megnyert összeget az utolsó fillérig egy általunk létrehozott alapítványba utaljuk. Ezt szeretnénk az idős debreceni zsidókra költeni, havi gyógyszer adagjukat átvállalni, ingyenes étkezést biztosítani számukra a hét minden napján.

- Mit hozhat a jövő?

- Új vezetést, kiegyensúlyozott, átlátható gazdálkodást és végre igazi, valós világi és vallási zsidó létet Debrecenben. Most, a zsidó peszach ünnepén azt szeretnénk, ha őseink hagyományait tiszteletben tartaná a Horovitz Tamás vezette hitközségi csapat, és mint annak idején Egyiptomból, most ők is kivonulnának  a Bajcsy utcai zsidó negyedből. Tegyék ezt a szabályoknak megfelelően. Írjanak ki azonnali új választásokat! A tagok ezen eldönthetik, mit és hogyan akarnak tovább lépni.

Weisz György elmondta még, hogy hazánk egyik legnevesebb ügyvédi irodája megkereste őket és felajánlották, hogy képviselik az ügyüket mind Magyarországon, mind Strasbourgban. Jogilag ugyanis felmerült a vallási szegregáció kérdése, amely megvalósulása jelentős büntető szankciókat von maga után nemcsak itthon, de külföldön is. Ügyvédek szerint büntetőjogi felelősség is megállapítható az eddigi adatok alapján.

(Az üggyel kapcsolatban kerestük a  Debreceni Zsidó Hitközség vezetését is, de nem kaptunk választ.)

DISZPolgár információ

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.