Hosszú út, férfias győzelem

Polyák László akcióban  Fotó: MKOSZ

A DEAC-Tungsram a 2022-es év első mérkőzését az Alba Fehérvár otthonában vívta, január 5-én, szerdán este. Három magabiztosan végigvezetett negyedet követően kisebb hullámvölgybe került a csapat, az Alba ledolgozta hátrányát. A hajrában mégis nyugodtak maradtak a debreceniek és tíz ponttal nyerték a derbit.

Jorgosz Vovorasz továbbra sem számíthatott a koronavírus miatt távolmaradó közönségkedvenc Djordje Drenovacra és Kovács Ákosra. Székesfehérváron a negyedik helyen menetelő DEAC vendéglátója a hatodik helyen állt. Az előző fordulóban, még 2021 végén mindkét alakulat fontos győzelmet aratott. A Fehérvár a Falco otthonában nyert, míg az Oláh Gábor utcán Dzeletovicsék a Pécset verték 23 ponttal.

A feldobást követően a fekete-fehérek kezdték ihletetten a mérkőzést, Ivan Aska vezérletével kezdték a pontgyűjtést. Az Alba szervezettsége hagyott maga után kívánnivalót, az eladott labdákból pedig rendre indult is a Debrecen és a negyed hajrájához közeledve már 15-8-ra vezetett. Vojvoda Dávidék alapvetően inkább a második esélyből, a lepattanó megszerzése utáni kísérletekre hagyatkozhattak. Másfél perccel a vége előtt Valerio-Bodon Vincent süllyesztett el egy hárompontost, majd Josh Hagins zicceréből már a 20-10-es állást jelentő kosár született meg. A hazaiak részéről Stark volt eredményes távolról, ez azonban pusztán csekély zárkózásra volt elég. Az első felvonás végén 22-13-ra vezettek Polyák Lászlóék. A második menet védekezésbeli villanásokkal kezdődött. Eredményes kísérlettel jelentkezett be a hazaiak centere, a cívisvárosiak számára korántsem ismeretlen ifjú Godwin Omenaka. Aztán Tóth Ádám lepattanóját Djordje Dzeletovics gyűjtötte össze, akit egy hatalmas blokkal hatástalanított védője, a túloldalon pedig Tóth Ádám osztott ki hangosan csattanó blokkot. A különbség tíz környékén stabilizálódott, a DEAC elsősorban a gyors labdajáratásból kialakított betörésekből, ziccerekből volt eredményes a mérkőzés e periódusában. Hazai oldalon Stark javította kintről a dobószázalékot, de a hárompontosokkal Polyák is formába lendült. Az Alba labdakezelése pedig továbbra is szervezetlen volt, ezt kihasználva magabiztosan kezdeményezett a Vovorasz-legénység. A második negyed végét jelző dudaszó pillanatában még Tóth Ádám is „kisarkazott” magának egy kosárra elég helyet, így a félidőben 47-33-ra vezetett a DEAC-Tungsram.

A fordulást követően nehézkesen született meg az első kosár. A harmadik negyed első találatát Pongó Marcell jegyezte, csapata pedig szorított a védekezésén. A DEAC azonban továbbra is tartotta kezdeményező formáját, és a festékből érkeztek a kísérletek Thameséktől. Kerpel-Fronius Gáspár jelentkezett játékra, és kettő perccel a felvonás vége előtt első megmozdulása egy sikeres hárompontos elengedése volt. Már húsz is lehetett volna a vendégek előnye, de Polyák hibázott, a lepattanóból indult az Alba, Pongó pedig tökéletesen célzott kintről. A palánk alatt azonban a rutinos center Tóth Ádám megtartása bizonyult számukra az egyik legnehezebb feladatnak. Hagins a félpálya felétől tisztán sétált be, felhangzott a hazai füttyszó. Az utolsó menet előtt 69-53-ra vezetett a Debrecen. A negyedik negyed azonban nem várt fordulatot hozott. Hiába a háromszor tízpercnyi magabiztos és koncentrált kosárlabda, a DEAC védekezése kezdett szétesni a mérkőzés hajrájára, és Mathias Zollner taktikája eredményesen hozta a 2+1-es lehetőségeket. Az emberfogás lazult, a hazaiak pedig már tíz alá csökkenthették hátrányukat. A különbség csökkent, a fehérvári védelem pedig a végére állt össze, még bedobásból is el tudták venni a labdát Polyákéktól. Ezúttal már nem fütty, hanem egységes szurkolás hangzott, mígnem hatpontnyi különbségnél Polyák hűtötte le a hangulatot egy tökéletes hármassal, majd Hagins is triplázott, Aska pedig kettessel növelte az immár újból tíz fölötti előnyt. Vojvoda azonban 2+1-es kosarat szerzett. A mérkőzést végül a megingás ellenére is magabiztosan nyerte a DEAC-Tungsram, Polyák László hosszú passzt követően besétált a gyűrűig és beállította a 90-80-as fekete-fehér-győzelmet jelentő végeredményt.

Jorgosz Vovorasz tanítványai zsinórban ötödik győzelmüket szerezték. Ez az évkezdő „rajt-cél” diadal pedig mondhatnánk, talán pozitív jel lesz az évre a csapatnak. A következő találkozójukon pedig újabb komoly rangadón lépnek pályára az egyetemiek. Január 8-án, szombaton a Szolnoki Olajbányász érkezik az Oláh Gábor utcára.

Alba Fehérvár – DEAC-Tungsram 80-90 (13-22, 20-25, 20-22, 27-21)

Alba: Vojvoda 17, Smith 11, Lukács N. 8/3, Szabó Zs. 2, Davis 9.
Csere: Stark 15/9, Pongó 8/6, Omenaka 4, Laksa 4, Takács M. 2.

Edző: Mathias Zollner

DEAC: Thames 17/9, Hagins 16/6, Valerio-Bodon 7/3, Dzeletovics 13/6, Aska 16.
Csere: Polyák 10/6, Tóth Á. 9, Kerpel-Fronius G. 2.

Edző: Jorgosz Vovorasz

Barna Marci

Georgios Vovoras: Gratulálok a csapatomnak, úgy érzem, teljesen megérdemelten nyertünk. Az eredmény önmagáért beszél, de nagyon jó csapatot sikerült legyőznünk idegenben. Megmutattuk a karakterünket, végig fókuszáltan játszottunk, jól védekeztünk gyors lerohanások után szereztünk pontokat. A folytatásban is szeretnénk ugyanezt az arcunkat mutatni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.