Hódít a paleo

Mit szabad és mit nem

„Gondold el, ha még a meki is paleo-t árulna, milyen szuper hely lenne ez az ország! Nem aviccelek. Hát nem lenne nagy eredmény, ha minden multi lecserélné az áruit ehetőbbre?

Egy update-es szerződés még messze van ettől az eszményi világtól, de egy lépés afelé. Persze szerintem továbbra is az információ terjedése és az ismeretek, tapasztalatok lesznek a legfontosabbak. De az infó az új update termékekkel is terjedni fog. Remélhetőleg mémként és nagyon ragadós lesz.”

(Egy Facebook-kommentelő)

 

A paleolit táplálkozás legismertebb magyarországi képviselői Szendi Gábor és Mezei Elmira három éves együttműködési szerződést írtak alá az update termékek megálmodójával, Schobert Norberttel.

Az update-rendszer

A 2004-ben indult rendszer az ételeket három csoportba sorolja, az összetevők szénhidráttartalma és glikémiás indexe alapján. (A glikémiás index egyszerűsítve azt jelenti, milyen gyors az adott anyag felszívódása a szervezetben: minél kisebb ez a szám, annál jobb.) A három csoport élelmiszereit a következőképpen lehet fogyasztani:

·        update 1: bármikor,

·        update 2: 15 óráig,

·        update 3: 12 óráig.

A rendszer előnye, hogy nagyon egyszerű, különösebb erőfeszítés nélkül betartható, soha nem kell éhezni. Az update boltokban olyan, saját fejlesztésű termékeket lehet beszerezni, amelyek update besorolása kedvezőbb, mint amilyen a megszokott összetevők használatával lenne. Legkeresettebbek a csökkentett szénhidráttartalmú kenyerek, péksütemények, amelyek bármikor fogyaszthatóak (update 1).

Paleolit életmód

Már 1975-ben élt olyan gasztroenterológus, aki szerint a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azóta az elmélet világszerte kiteljesedett. A hazai mozgalmat 2009-ben indította útjára Szendi Gábor, amelyhez 2010-ben csatlakozott Mezei Elmira, mint táplálkozási tanácsadó.

A szemlélet lényege az, hogy éljünk (táplálkozzunk, mozogjunk) úgy, ahogyan arra evolúciósan kialakult a szervezetünk. Ehhez a ma is köztünk élő természeti népek adnak követendő példát. A leglényegesebb szabály az, hogy ne fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek szervezetszintű gyulladást okozhatnak. Ezek ugyanis az ismert civilizációs betegségekhez (cukorbetegség, autoimmun betegségek, rák, depresszió) vezetnek. A tiltólistán a következő élelmiszerek szerepelnek (a teljesség igénye nélkül):

·        gyorsan felszívódó szénhidrátok,

·        gluténtartalmú élelmiszerek,

·        tejtermékek,

·        hüvelyesek.

Az együttműködés

„A Norbi Update bolthálózata, tőkeereje, erős marketingje óriási lehetőséget jelent a paleo széles körben való elterjesztésére.”

„…a cég termékei egy részét árusíthatóvá teszi majd más cégek számára is”
(Szendi Gábor)

Mindkét rendszer (és sok más táplálkozási irányzat is) elutasítja a magas szénhidráttartalmat. Azonban az update termékek glutén-, tej- és szójatartalmuk révén határozottan nem képezik a paleolit táplálkozás részét. Ez lehet az oka annak, hogy a hírt paleolit körökben erős megosztottsággal fogadták. Némelyek (akik egyfajta vallást látnak az életmódban) egyenesen árulást kiáltottak.

Fontos azonban tudni, hogy az együttműködéssel nem a két rendszer „összeházasítása” valósul meg. Nem lesznek update-paleós termékek. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az elvi alapok különböznek. Mindkét rendszer „hívői” nyugodt jövő elébe nézhetnek, kedvenc termékeik bizonyosan elérhetők lesznek ezután is.

Az együttműködés lényege olyan, garantáltan paleolit termékek fejlesztése, amelyeket Szendi Gábor és Mezei Elmira ellenőriznek, illetve hagynak jóvá. Az Update bolthálózat révén szélesebb rétegek számára válik ismertté és elérhetővé a paleo étrend.

Mi döntünk, mit veszünk, mit eszünk. A lehetőségeink ezzel az együttműködéssel bővültek.

Szalmás Tünde

Hozzászólások

Valaki, valahol megbízhatóan

Valaki, valahol megbízhatóan igazolta-e ennek az egésznek a valóságtartalmát. Én azt gondolom, az egész egy humbug, értelme semmi, viszont üzleti szempontból valószínűleg kifizetődő.

Biztosan jó üzlet, de vannak

Biztosan jó üzlet, de vannak vitathatalan, tudományos alapossággal igazolt előnyei a tej- és gluténmentes étrendnek. Azonban nem jó leesni a ló egyik oldalára sem. Nem jó abban a hitben élni, hogy a hagyományos konyhát "átpaleósítjuk", és majd minden okés lesz. Vagy - mint a "hard" paleósok - mezíláb járva a paleolit kor mindenek fölötti jóságáról ábrándozni. És nem jó a világunkra jellemző szénhidrátdús, energiadús, tejre alapozott étrend sem. A rossz hír az, hogy gondolkodni kell, mindig, minden körülmények között... például arról, hogy mit eszünk, minden nap. Szalmás Tünde

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.