Határidő és változás az év végi biztosításnál

Mindenki közlekedik

Autósok figyelem! Közeledik az év végi kötelező biztosítás váltásának évfordulója. Viszont az eddig megszokottakhoz képest jelentős részük nem részesülhet kedvezményekben. A legtöbbeknek kalkulálniuk kell díjuk emelésével.

A két-három éve tartó fokozatos és kismértékű emelési tendenciában ez számítások szerint 1500-2000 forintos többletköltséget jelenthet minimálisan. Ami nemcsak az Astra csődjéből kifolyólag, hanem az egyre növekvő kárgyakoriságok miatt is, ami a növekvő új autó eladások számával is magyarázható.

Az internet segítségével az összehasonlító portálokon keresztül november 3-tól tájékozódhatunk az új tarifákról. Hiszen a biztosítók nem szeretnék elveszíteni meglévő ügyfeleiket, de alapot próbálnak teremteni a növekvő kárkifizetésekhez. A változásokat viszont szem előtt kell tartani.

Biztosító 2015. december 31-ig váltható. Feltétele, hogy december 1-ig fel kell mondani a meglévőt, írásban, faxon, e-mailben vagy személyesen. Idén csak az válthat, aki 2010. január 01. előtt kötötte meg kötelezőjét! Így aki 2010. január 2. után vásárolt gépkocsit annak a vásárlás napja lesz az évforduló, tehát év végén ez jelenleg lehetetlen. Aki 2014. január 1-el váltott, az továbbra is év végén válthat. Az új biztosítást 2015. december 31-ig kell megkötni. 2016. január 01-én már az új biztosítónál kell szerződésben állni. Ezért érdemes a felmondással egy időben megkötni az új biztosítást.

Év közben az módosíthatja biztosítóját, aki 2010. január 2. után vásárolt autót. Akinek e dátum utáni az évfordulója, pl. 2011. március 3. után vásárolt, és ezen a napon kötötte meg a biztosítást, akkor az évforduló 2012. március 3-án lesz.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.