Gyenge a magyar gazdaság versenyképessége

Chikán Attila

Debrecen, 2014. április 25., péntek (MTI) - Magyarország versenyképessége gyenge és romlik - jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben.

Az okok gyökerei mélyre nyúlnak, nem köthetők egyetlen kormányzathoz, s csak hosszú távon enyhíthetőek - tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutatóközpontjának igazgatója, volt gazdasági miniszter a Hajdú-bihari Napló TOP-100 klubjában, a Versenyképességi szempontból miért beteg a magyar gazdaság? címmel tartott előadásában.

Chikán Attila emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63.-on, s szinte folyamatos az ország leszakadása.

Az okok között a szakember a hosszú távon ható, öröklött tényezőket (korrupció, államba vetett túl nagy hit, adómegkerülés), a globális környezetet (a 2000-es évek elején a fejlődési boomra Magyarország nem tudott rákapaszkodni) és a gazdaságpolitikát jelölte meg. Megjegyezte: a magyar értelmiség, a magyar elit rosszul szerepelt a rendszerváltás óta, nem volt hatékony. Chikán Attila szerint „a következő években a gazdaságpolitika lényegét illetően nem lesz változás”.

A volt miniszter a foglalkoztatást, a termelékenységet és a képzést jelölte meg három kulcselemnek, ahol eredményt lehetne elérni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az Európai Unió átlagos termelékenységének jelenleg a fele a magyar termelékenység.

A kilábalás esélyei az üzleti szférában vannak - hangsúlyozta zárszavában Chikán Attila.