Gyanúsítottként hallgatták ki Meggyes Tamást

Budapest, 2014. január 27., hétfő (MTI) - Gyanúsítottként hallgatta ki Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselőt, Esztergom volt polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn - tájékoztatta Keresztes Imre főügyész közleményben az MTI-t.

 

    Mint írta: a fideszes képviselőt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével összefüggésben hallgatták ki. Az ügyhöz kapcsolódóan további négy gyanúsítottal szemben is eljárás folyik, amely jelenleg vád-előkészítési szakban van - tette hozzá. 

    Meggyes Tamás a gyanúsítással szemben panasszal élt, és vallomásában érdemi védekezést terjesztett elő - írta a főügyész.

    Polt Péter legfőbb ügyész októberben kezdeményezte a korábbi esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. Az Országgyűlés november 20-án függesztette fel Meggyes Tamás mentelmi jogát. A képviselők erről 298 igen szavazattal, egy nem ellenében, négy tartózkodás mellett döntöttek. Meggyes Tamás nem vett részt az ülésen.

    Az esztergomi önkormányzat 2003-ban négy évre életbiztosítással vegyes befektetési szerződést kötött Meggyes Tamás polgármester és egy alpolgármester részére. A díjakat az önkormányzat fizette. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén eredetileg az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben a városvezetők kérésére módosították. Így - miközben a megtakarítási időszakot 2010-ig meghosszabbították, és a másik alpolgármesternek is szerződést kötöttek - a kedvezményezettek maguk a politikusok lettek. A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban - tévesen - az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak.

    Az ügyészi indítvány szerint az elkövetéskor hatályos jogszabályok alapján a polgármesternek és az alpolgármesternek jövedelmet, vagyoni juttatást csak a képviselő-testület biztosíthatott. Meggyes Tamás tehát hatáskörét túllépve döntött a szerződések meghosszabbításáról, a kedvezményezettek személyének megváltoztatásáról és kötött szerződést az alpolgármester javára.

    Az MTI az ügyben keresi Meggyes Tamást, egyelőre nem sikerült elérni a politikust.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.