Első EgyFeszt Erdélyben

Gyergyószárhegy, az egyik központja a programoknak

Egyfeszt beszél, folyton jár a szája” - csattant fel egykori tanárnőm, és ahogy fordult a táblától, már repült is a kréta a szószátyárok felé. Persze ez még a múlt században, a nyolcvanas évek elején történt, amikor az iskolában „körmöst” is alkalmaztak a nevelők, ha a szép szó nem használt.

S lám, 2021-re az „egyfeszt” egészen más értelmet nyert. Július 29. és augusztus 1. között EgyFeszt néven szervezték az első összművészeti, kulturális és zenei fesztivált a Gyergyói-medencében. A programhelyszínek között szerepelt a gyergyószentmiklósi Marcipán cukrászda udvara, a városi könyvtár, az örmény templom, a Főtér, a sétálóutca, a Súgó barlang, a focipálya, az újfalvi kőbánya, a szárhegyi Lázár-kastély, a ditrói nagytemplom és még számos helyszín a medencében.

A legenda szerint, Gyergyó neve a népies „jer jó” szókapcsolatból eredhet, ekképp üzenték őseink a hátrahagyottaknak, hogy érdemes a Gyergyói-medencében letelepedni.

Eleinket „idézve”,  a fesztivál szervezői is a Jer! Jó? ötletes fehívással várták Gyergyóba a szórakozásra, kultúrára szomjas közönséget, a járvány harmadik hullámának lecsengésével.

A főszervező, Kassay L. Péter szavaival élve megpróbálták felhívni a figyelmet a helyi értékekre, „kiemelni a medence ikonikus pontjait az újfalvi kőbányától a Gyilkos-tóig”

A fesztivált már tavaly, 2020-ban készültek megszervezni, de a járványhelyzet keresztülhúzta a számításokat, így idén sikerült kivitelezni a Gyergyói-medence első zenei, összművészeti és kulturális fesztiválját.

A fesztivál központja Gyergyószentmiklós volt, de a környékbeli falvak csendes mindennapjait is rengeteg program pezsdítette. A Gyilkos-tó környékén gyalogtúrák, a Súgó barlangnál vezetett barlanglátogatások, borkóstoló, koncert és Thurzó Zoltán zongoraművész tolmácsolásában Chopin-dallamok, Alfaluban lovashintós körút, medveles, Újfaluban helyi termelők kínálta portékák, Remetén Berecz András közreműködésével Csutakfalvi Svájci nap, Ditróban sóterápia, Csomafalván népzene és néptáncbemutató, Borszékon wellness programok, túralovaglás színesítette a program-palettát.

Az események sokaságában a gyergyószárhegyi Lázár kastély kisszínpadán kiemelt szerep jutott a népzenének.

Itt a székelyföldi előadók mellett többek közt a Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalonna és Bandája és Boban Markovics is színpadra lépett. Ugyancsak itt, Európa legkeletibb kései reneszánsz kastélyában kapott helyet a III. Reneszánsz Napok, a Gránátalma Egyesület korhű ruhába öltözött hímzőasszonyaival.

A fesztiválozók a programokhoz igazodó „Egyfeszt” busszal mindenhová eljuthattak, és az időzítést is úgy alakították a szervezők, hogy a főbb programok között legyen elég idő egyik településről átmenni a másikra.

Gyergyószentmiklóson, a tematikus udvarokban előzene, borkostolók, beszélgetések, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók és gyermekfoglalkozások, a sétáló utcában gasztronómiai programok nyújtottak minden korosztály számára minőségi szórakozást.   

A kisvárosban sétányi távolságon belül juthatott el az érdeklődő a Jazzudvarba, a Színház- és Könyvudvarba, a Retróudvarba, a Folkudvarba, az Alterudvarba, az Örmény udvarba. Az elpilledt fesztiválozók a Csendudvar függőágyain pihenve gyűjthettek új erőt az éjszakába nyúló eseményekhez. A zsinagógában kapott helyet a Képzőművészeti udvar, itt a kiállítás és kézműves programok mellett már maga az épület is egyedi élmény, mivel ez a mindennapokban nem látogatható.

A nagykoncertek helyszínét a gyergyói focipálya adta, a koncertekre külön belépővel, védettségi igazolvánnyal, vagy helyszínen elvégezhető tesztet követően, negatív teszt birtokában lehetett belépni. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy több zenekar viszonylag kis létszámú közönség előtt koncertezett.

Az első nap a Kiscsillag, második nap a Hooligans lépett fel. A harmadik napon sajnos az időjárás közbe szólt, így a nagyszínpadon nem csendülhettek fel a sokak által várt LGT dalok az LGT utódzenekarának, a Zenevonatnak a tolmácsolásában. A helyzetet a szervezők rugalmasan kezelték, a megváltott jegyeket másnap érvényesíteni lehetett.

Gyergyó első fesztiválján a gyergyói zenei életet olyan ismert zenekarok képviselték, mint a Bagossy Brothers Company, a No Sugar, a Teddy Queen.

A fesztiválozók és a fellépők négy napra megtöltötték a medencét jó kedvvel, zenével, nevetéssel, nyüzsgéssel. A szentmiklósi szállodák, vendégházak életre keltek, megpezsdült Gyergyószék. Bízzunk benne, hogy az élmények mellet a medence jó hírét is viszik magukkal, ezáltal nagyszámú érdeklődő érkezik majd a következő fesztiválra, mert az hírlik, hogy EgyFeszt jövőre is lesz.

G.M.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.