Elgépezte a fizetését

A Parlament 2012. októberi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését, pénznyerőgépek így csak játékkaszinókban üzemeltethetők. A pénznyerő játékautomaták működtetésének szinte teljes tilalmát is megszavazták. Azzal indokolták, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe pénzüket, másrészt „súlyos nemzetbiztonsági kockázatok” is felvetődtek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

Nem kevesen vannak, akik a szerencsejátékból remélik anyagi helyzetük javulását. Jelentős összegeket áldoznak Fortuna istenasszony kegyeiért. Mi tagadás, a nyerni akarók könnyen találtak maguknak lehetőséget. Kocsmában játékgépet, játéktermeket, kaszinókat. A 2012-es szigorítás ennek a bőségnek vetett véget.

Dosztojevszkij (pl. A Bűn és bűnhődés írója) hírhedett szerencsejátékos volt. Párizsban élve inkább játszott, mint dolgozott. Meg is lett az eredménye: eladósodott. Egyik hitelezője dobta a mentőövet. Dosztojevszkij egy hónap alatt megír egy regényt, és annak minden joga a kölcsönzőre száll. Lakást bérelt az írónak, titkárnőt is biztosított. Dosztojevszkij bezárkózott, éjt nappallá téve megírta A játékos c. munkáját.

Tehetségének, munkabírásának köszönhetően Dosztojevszkij lerótta tartozását. Nem úgy ezernyi, milliónyi társa a világban. A legmegalázóbb feltételeket is elfogadva játszanak, vagy próbálják tartozásait törleszteni – nem mindig sikerrel.

Még, amikor a Nagyállomáson üzemelt néhány játékgép, soha nem árválkodtak, a gépezők egymás kezébe „adták” gombjait. Egy harmincas éveiben járó férfi hosszan állt a gép előtt. A fémérméket megszámolatlanul dobálta a telhetetlen hasú játékautomatába. Néha elrohant a legközelebbi büfébe pénzt váltani, aztán loholt vissza. Röpke fél óra alatt elgépezte a fizetését. Amikor az utolsó érmék sem hozták meg a hőn áhított szerencsét, elsírta magát.

- Oda a fizetésem. Mit fogok mondani otthon?

A közelben álldogálók megtudhatták, közel hetvenezer forintot tékozolt el. Hogy számolt el otthon? Nem tudni…, de ez az eset is bizonyítja, a parlament helyes döntést hozott. Most legalább a keservesen megkeresett forintok hazajutnak…, bár még mindig vannak kísértések: kocsma, lottó, tiltott szerencsejáték.

                                                                                    Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.