Egyirányúsítás: az utolsó ütem kezdődik

A tervek

Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb programja a közlekedés feltételeinek fejlesztése. Az átfogó közlekedés szervezési program összefüggő koncepcióként hoz változásokat a város közlekedésében.

A program leglátványosabb része a belváros egyirányúsítása. A tervek szerint november végétől egyirányú lesz a Széchenyi utca és a Kossuth utca a Külsővásártértől a Hajnal utcáig, valamint a Szent Anna utca és a Miklós utca a Hajnal utcától a Külsővásártér felé. Az egyirányúsításoknak köszönhetően a csomópontokban a tervezők szerint átlagosan 20-30 százalékos kapacitásnövekedéssel számolhatunk, de lesz, ahol akár 50 százalékos is lehet a növekedés. A beruházás része emellett 8 kilométernyi új kerékpárút építése és kijelölése a belvárosban.

A közösségi közlekedést is gyorsítani fogja az új forgalmi rend. Azáltal, hogy minden érintett szakaszon a jelenlegi rend szerint közlekednek majd a buszok és a trolik, a menetrend nem változik. Azzal azonban, hogy önálló buszsávokat alakítanak ki, dinamikusabb lesz a járművek közlekedése.

2017. november 20-ra az összes szakaszon befejeződött a pályaaszfaltozás. Ez azt jelenti, hogy az érintett útszakaszokon szegélytől szegélyig elkészült az új burkolat. 2017. december 20-ig még a padkákat, valamit a járda és kerékpárút csatlakozásokat érintő munkát végzi el a kivitelező. Jelenleg 80 százalékos készültségben van a kivitelezés, a teljes – tehát az új kerékpárutakat is magában foglaló - beruházás befejezési határideje 2018. március 26.  

Debrecen belvárosának forgalomtechnikai átalakítását a kivitelező 7 nap alatt tervezi, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi.

Az egyirányúsítás bevezetése az érintett csomópontoknál a jelzőlámpák megfelelő üzembehelyezését, a burkolati jelek tervezett módon történő felfestését és a végleges forgalomtechnikának megfelelő KRESZ táblák kihelyezését jelenti.

Tekintettel arra, hogy a burkolatjel festésekre oldószeres normál útburkolati festékkel kerül sor, a kézi és gépi burkolatjelek festését sem fagyos, sem csapadékos (ködös) időben nem lehet végezni, így a lentebb részletezett ütemezést a nem megfelelő időjárás csúsztathatja.

A lezárt területeken belülre csak az ott lakók, a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek, illetve a hulladákgyűjtő járművek mehetnek. A közlekedést és a tájékozódást a Debreceni Közterület felügyelet munkatársai és debreceni polgárőrök segítik.

Az egyirányúsítás bevezetése az alábbi ütemek szerint lesz bevezetve:

1.      nap délelőtt:

Miklós utca: Erzsébet utca/Külsővásártér – Antall József utca közötti szakasz:

Délelőtt 7-12 óra között lezárják mindkét irányból. Az Erzsébet/Külsővásártér – Miklós utca és a Miklós utca –Antall József utca csomópontjában közterület-felügyelők és polgárőrök fogják segíteni a közlekedőket az eligazodásban. Délelőtt meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. A Szív utca Miklós utcai csomópontja szintén le lesz zárva.1.      nap délután:

1. nap délután:

Miklós utca: Antall József utca – Piac utca közötti szakasz

A kivitelező várhatóan 12–16 óra között zárja le. A közterület-felügyelők és polgárőrök ebben az ütemben a Miklós utca-Antall József utca és a Miklós utca- Piac utca csomópontjánál lesznek jelen. Délután meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. Ehhez az ütemhez kapcsolódóan az Iskola utca Miklós utca felől lesz lezárva a szakaszt érintő munkák befejezéséig, valamint a Vörösmarty utca-Török Bálint utca csomópontjában letakarják a „Behajtani tilos” táblát és „Zsákutca” tábla lesz kihelyezve annak érdekében, hogy a lakók az Iskola utcát megközelíthessék.

2.      nap:

Szent Anna utca: Piac utca-Sumen utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. Szintén lezárják a Vármegyeháza és a Varga utca Szent Anna utcai csomópontját. A Vármegyeháza utca megközelítése érdekében erre az egy napra a Holló János utca-Vármegyeháza utca csomópontjában és a Varga utca- Tímár utca csatlakozásánál a „Behajtani tilos” táblát letakarják, illetve „Zsákutca” és „Megállni tilos” KRESZ táblák lesznek kihelyezve. A közterület-felügyelők és polgárőrök a Piac utca- Szent Anna utcai csomópontban, valamint a Szent Anna utca- Sumen utca csomópont lezárásában adnak segítséget. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé balra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő jobbra kanyarodás. Ideiglenesen a Klaipeda utcán az E.on székháza közelében levő buszmegálló után „Parkolóhely” tábla lesz kihelyezve annak érdekében, hogy a Svetits iskolába érkező szülők meg tudjanak állni.

3.      nap:

Szent Anna utca, Attila tér: Sumen utca-Wesselényi utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. A burkolati jelek festése érdekében az alábbi helyeken történik még útlezárás ebben az ütemben: a Kandia utca parkolója még használható lesz, azonban a parkolótól sávos terelőtáblákkal lesz lezárva. Baross utca/Nap utca Szent Anna utcai csatlakozása az újonnan megépült középsziget után lesz lezárva. Ebben az ütemben a Baross utcai lakók, illetve abból az irányból a szóban forgó területet megközelítők a Nap utca felé hagyhatják el a munkaterületet. A Teleki utcáról a Vágóhíd és Wesselényi utca felé az Attila téren a jobbra kanyarodás megengedett lesz. Azonban a kézi burkolati jelek sokaságának felfestése miatt a Teleki utcáról a Szent Anna utca irányába balra nem lehet a csomópontot elhagyni még ideiglenesen sem. A Wesselényi utca irányából az Attila tér/ Szent Anna utca felé balra kanyarodó sáv lesz lezárva, a Hajnal utca felől az Attila tér/ Szent Anna utca felé jobbra kanyarodó sáv lesz lezárva, és a Vágóhíd utca felől egyenesen az Attila tér/ Szent Anna utca irányába sem hajthatnak be gépjárművel. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé jobbra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő balra kanyarodás.

4.      nap:

Kossuth- Faraktár utca: Hajnal utca-Burgundia/Klaipeda utca közötti szakasz:

8-16 óra között lesz lezárva. A közterület-felügyelők és polgárőrök a Faraktár-Hajnal utca, illetve a Kossuth utca-Burgundia/Klaipeda utca csomópontjaiban fognak „szolgálatot teljesíteni”. Lezárják a Baross utca Faraktár utca felőli végét.

5.      nap:

Kossuth utca: Burgundia csomóponttól a Piac utcáig terjedő szakasz:

8-16 óra között zárja le a kivitelező. Ebben az ütemben az Újházi Ede utca Blaháné utca felől „Zsákutca” lesz, azaz az Újházi Ede utcáról Kossuth utca felé kikanyarodni nem lehet. A Sas utcát a Kossuth utca felől lezárják a Rózsa utcai csatlakozásig, így a polgármesteri hivatal két épületrésze közötti parkoló, valamint a Rózsa utca használható lesz. A Sas utca a Csapó utca felől megközelíthető lesz. A Piac utcáról ezen a napon meg lesz tiltva a jobbra kanyarodás. Tekintettel arra, hogy a Kossuth utca ezen szakaszán több üzlet található, az üzletek ellátására a gépjárműveket a kivitelező beengedi.

6.      nap:

Széchenyi utca: Piac utca-Antall József utca/Tisza István utca közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról a Széchenyi utca felé a jobbra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő balra kanyarodás. A közterület-felügyelők és polgárőrök a Széchenyi-Piac utca és a Széchenyi-Antall József utca/Tisza István utca csomópontjában lesznek a közlekedők segítségére.

7.      nap:

Széchenyi utca: Antall József utca/Tisza István utca-Nyugati utca/Külsővásártér közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik meg. A Széchenyi utca külső szakasza felől egyenesen csak buszforgalom lesz megengedve, illetve a Külsővásártér felől a jobbra kanyarodó sáv is le lesz zárva. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról a Széchenyi utca felé a balra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő jobbra kanyarodás.

A forgalomtechnikai munka és ezzel együtt az egyes szakaszok lezárása a tervek szerint 2017. november 21-én, kedden reggel 7 órakor kezdődik a Miklós utca-Külsővásártér és a Miklós utca-Antall József utca közötti szakaszon. Azokon a szakaszokon, ahol iskolák működnek, minden esetben reggel 8 órától kezdődik a lezárás, hogy a szülők gyermekeiket el tudják vinni.

Az egyirányúsítás tervezett folyamatos 7 napos bevezetési időszaka csak kedvező időjárási viszonyok között tartható, így amennyiben az egyirányúsítás bevezetésére tervbe vett első nap után csapadékosra fordul az idő, a kivitelezésre szánt időtartam hosszabbodni fog.

Az új közlekedésről videó ITT nézhető meg!

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.