Egy autónak is járhat 15 perc hírnév

A járműceleb

Tényleg csak emberek válhatnak celebbé a 21. század digitális, közösségi média-sodrában? A tehetség már régen háttérbe szorult a showvilág elhatalmasodása miatt, de nyugodtan állíthatjuk, hogy napjainkban akár még egy gépjármű is a közvéleményt borzoló események főszereplőjeként válhat egy kis időre a legismertebb „celebbé”.

Mindez épp városunkban, az Alföld szívében, Debrecenben történt. Mi tagadás, egy ilyen bulvártémával egyenesen kellemes volt kiszakadni az erősödő, választás előtti, egyre túlfűtöttebbé váló, élesedő pro-kontra politikai kampány médiareprezentációjának sodrából. Aki játszott a Grand Theft Auto-sorozat bármely epizódjával, most különösen átérezheti a helyzet iróniáját. Az üldözéses ámokfutásokat többnyire valamilyen bűncselekmény előzi meg, a hatósággal való totális együttműködési képtelenség alapozza meg. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mindezt milyen szatirikussá teheti, ha az emberi hülyeség is nagyban hozzájárul a szituáció drámai végkifejletéhez, majd az azt követő, külső szemlélőként átélt „katarzishoz”.

Már-már szokványos, hogy – a lakosságszámbeli fölény miatt is – ez a bizonyos emberi hülyeség, illetve annak magyar megnyilvánulásai többnyire fővárosunkban, Budapesten mutatkoznak meg. A sors most rácáfolt a megszokásra. A cívisváros vált az ország komikus-bűnügyi-tematikájú híreinek központi témáját adó helyszínévé.

Fényes nappal, a belváros kellős közepén húzódó Hatvan utcán, épp egy bankfiók melletti ékszerboltot kívánt kirabolni két személy. Verekedtek egy sort a küzdősportban egyébként jártas ékszerésszel, majd egy RIKÍTÓ SÁRGA, csaknem 55+- lóerőt magában foglaló Fiat Seicentóval Cobra 11-eztek a rendőrökkel. Utóbbiak nyertek, balul elsült kanyarodás következtében ugyanis szegény kis Fiat egy másik autóval találkozott, az elkövetők útja pedig a szervezett hatósági akció keretein belül ért szánalmas véget a Csillag utcán. Ironikus az utca neve, nem? Magyarország a 20. század kíméletlen sodrában megszenvedett már sárga csillagot, vöröset. Ünnepelt ellenben Zöld csillagot, meg épített az ország Szegeden is egy Csillagot, s most, egy efféle korántsem hétköznapi mutatvány végállomása is a Csillag.

Csak mellékzöngeként említem meg, hogy az immár ékszerbolti rablás következményeivel is kapcsolatba hozható Csillag utca korábbi névadója az a Karl Marx volt – a már szerencsére letűnt vörös rendszerben –, akit a történelem úgy tart számon, mint a „csillogó” javakkal rendelkező gazdagokat ellehetetleníteni kívánó, és a társadalmi osztályok közti soha meg nem valósult kommunista egyenlőséget hirdető ideológia atyja.

A lényeg: a közösségi média legújabb celebe megannyi Berki Krisztián után ezúttal egy kíméletlen véget ért olasz kisautó lett. Andy Warholnak igaza lett. Mindenki, azaz immár minden lehet híres 15 percre. 

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.