Debreceni sport: kivel mi a helyzet?

Vámos Míra  Fotók: DVSC Kézilabda, Nemzeti Sport, BB1

A DVSC labdarúgói már célegyenesben tartanak a rajt felé, a kézilabdázó lányok teljes erővel készülnek, az egyetemi kosarasgárda, a DEAC csapata pedig a keretépítésen dolgozik gőzerővel. Cikkünkben azt gyűjtöttük össze, kik érkeztek frissen a cívisvárosba és e három élcsapat mikor kezdi az idényt.

Célszerű a focistákkal kezdeni, hiszen őket már csak néhány nap választja el a szezonrajttól. A Lokinál radikális változások történtek, hiszen a vezetőség is kicserélődött, így a vezetőedző személye is változott. Immár Joao Janeiroval az élen vágnak neki 2022-23-mas kiírásuknak Dzsudzsák Balázsék. Ami a keretet illeti, Raul Balbarau, az ifjú román kapus a Nagyerdei Stadionba tette át székhelyét, míg Erdélyi Benedek profi szerződéssel védi immár a Vasutas hálóját. A védelem Christian Manrique-l erősödött, illetve az ukrán Oleksandr Romanchuk is Debrecenbe érkezett. Dusan Lagator, Major Sámuel és a görög Georgis Neofytidis ugyancsak piros-fehérben folytatja, míg a csatársorban a szintén légiós Meldin Dreskovic jelentkezik majd szolgálatra. Kundrák Norbert pedig visszatért a DEAC csapatától. Ami a távozókat illeti, több kulcsjátékos, így Ugrai Roland, Tischler Patrik és Pávkovics Bence sem a Lokiban folytatja, sőt, a klublegenda Korhut Mihály is a DEAC-hoz igazolt. A tehetséges fiatalok közül is többen klubot váltottak, így például Bényei Ágoston Diósgyőrben, Pintér Ádám pedig Szegeden folytatja. Nem kell sokat várni, hogy a győztes, az újakat is felvonultató jótékonysági meccs után élesben is láthassa a közönség a DVSC-t, vasárnap, 31-én ugyanis kisvárdai vendégszerepléssel kezdődik a bajnokság.  Szűk hétre rá pedig a Nagyerdőn is bemutatkozik a csapat, a friss feljutó Kecskemét vendéglátójaként. 

Maradjunk a Lokinál, váltsunk sportágat! A kézilabdázók jelenleg Balatonbogláron edzőtáboroznak, két (győztes) edzőmeccsen vannak túl a Szilágyi-lányok, és nagyjából körvonalazódnak a pályán az elképzelések. Az érkezőknél erős a váci lövővonal, ami persze az edző személyét tekintve egyértelműen növelheti a csapatbeli összhangot, hiszen Szilágyi Zoltán is Vácról érkezett tavaly, most pedig az ifjú balátlövő Kácsor Gréta és a jobbátlövő Hámori Konszuéla is a Duna-partról jött a Vasutashoz. Jobbszélre Töpfner Alexandra érkezett Fehérvárról, míg a kapussort a rutinos francia hálóőr, Catherine Gabriel is erősíti immár. A szezonzárón Kovács Anna befejezte pályafutását, akárcsak a brazil Deonise Fachinello. A csapat fiatal beállótehetsége, Török Lilly pedig Siófokon bizonyíthat, Csapó Kyra pedig az Érd kapuját fogja védeni. Jól halad a debreceni lányok felkészülése, Nagybánya hazai legyőzése után a NEKA-csarnokban Mosonmagyaróvár ellen is sikerült nyerni. A bajnokság szeptember 4-én indul Vámos Míráék számár, hazai pályán, a Fehérvár ellen. A 2023-mas esztendő elején pedig az Európa Liga csoportkörében is érdekelt lesz a DVSC Schaeffler.

Az Oláh Gábor utcán, sőt, az egész bajnokságban nem szerepelt fényesen a DEAC-Tungsram férfi kosaras gárdája. Az erősítések egyértelműen azt mutatják, a komoly célok elérésébe ezúttal rendkívül komoly munkát fektetne a klub és a csapat. David Dedek személyében rutinos szlovén szakember áll a csapat élére. Játékosként hazatér Debrecenbe az erőcsatár Garamvölgyi Ákos, Mócsán Bálint pedig igen tehetséges hátvédként érkezik a Debreceni Egyetem alakulatához. A fekete-fehérek légiósállománya is szépen gyarapodik. Az érvényes szerződéssel rendelkező, közönségkedvenc Djordje Drenovac mellé az amerikai irányító, Michaelyn Scott érkezett, majd az igen kiemelkedő adottságú szerb center, Milan Milovanovics is aláírt a DEAC-hoz. Érkeztek fiatal, korosztályos válogatottban is bizonyított magyarok, és bár az U23-mas, U20-as alakulatoknál számítanak rájuk elsősorban, a későbbiekben lehetőségük nyílik majd bizonyítani az élvonalban is Kenéz Csabának, Várszegi Ádámnak és Hőgye Patriknak. Ami a távozókat illeti, Valerio-Bodon Vincent Sopronba igazolt, de Joshua Hagins, Xavier Thames, a sérült Djordje Dzeletovics és Ivan Aska is csapat nélkül áll, jövőjük kérdéses. A versenykiírás jelentősen változott. A 2022-23-mas szezonban október elején kezdődnek a küzdelmek, de középszakasz nélkül, rájátszással és play-outtal folytatódnak. Rendeznek majd továbbá külön az 5-7. helyért vívott helyosztókat, amelyek két nyert meccsig tartanak majd, illetve a bronzcsata, akárcsak a döntő három győzelemig fog tartani. Áprilisban, az alapszakasz után rendezik a Magyar Kupát, aztán következik a rájátszás. 

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.