A debreceni Kossuth-díjas

A nézőknek "csak" Szarvas Józsi

Az idei év szinte mindenben rendhagyó, s nem volt ez másképp a március 15-i nemzeti ünnepünk napján sem. Van azonban, ami a szokásos kerékvágásban zajlik, ilyen a Kossuth-díjak odaítélése is – legnagyobb örömünkre. A 2021-es díjazottak névsorában ugyanis helyet kap a debreceni Szarvas József is.

Nehéz lenne felsorolni, hány alkalommal emelte a magyar színművészet fényét, ahogy az sem volna egyszerű feladat, hányféleképpen ismerték el tehetségét, érdemeit. Az 1958 júniusában, Debrecenben született színész többek között Jászai Mari-díjas, Kaszás Attila-díjas, érdemes és kiváló művész, de rangos állami kitüntetéseket is átvehetett már. A cívisváros életében annál fontosabb azonban, hogy e jeles művész itt született, Debrecenben nőtt fel, színészi karrierje pedig a Csokonai Színházban kezdődött. Az a mára töretlenül sikeres, s nagy munkával felépített életpálya, amelynek egyik legnagyobb elismeréseképp 2021. március 15-én Szarvas József megkapta a Kossuth-díjat. No, persze, az csupán egy dolog, hogy Szarvas József megkapta, de vele együtt, az ő személyében ki mindenki részesült ebben a kiemelkedő jutalomban?

Színdarabok, nagyjátékfilmek, drámák, vígjátékok sora tárul elénk, amikor Szarvas József nevét felkutatjuk a világháló digitális adattárában. Feledhetetlen címek érkeznek szembe – a teljesség igénye nélkül – mint a Képzelt beteg, Az ügynök halála, Az ember tragédiája, de a Valahol Európában című nagysikerű színi bemutatóban is színpadra állt. Filmek közül például a Jancsó Miklós-rendezte Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, vagy a Zimmer Feri két része, amelyekben a „futballista modorú” Pistát alakítja. Hasonlóan igényes, de rendkívül szórakoztató történet az Üvegtigris-trilógia, természetesen Szarvas Józseffel, azaz Cingárral az egyik főszerepben. Az egyestés alkotások után pedig sorozatok, tévéjátékok is sorakoznak, megannyi kiváló szereppel. Csak, hogy a legfrissebbet említsem, Szarvas József a nagysikerű A mi kis falunk című vígjátéksorozatban is feltűnik. Az idősebb Berkics László igaz, csak mellékszereplő a történetben, de a maga határozottnak tűnő, de erősen komikus és kétbalkezes jellemével jócskán emeli az események hangulatát.

Szarvas József csaknem 20 esztendeje a Nemzeti Színház tagja, az idei évtől pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként örökítheti tovább tudását a művész, aki apa és nagyapa. Ami azt illeti, felesleges is tovább ragozni, fejtegetni a kérdést, hiszen a válasz magától értetődik. Méltó elismerése a Kossuth-díj Szarvas József munkásságának.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.