Debrecen, a kosárlabda felépült fellegvára

Nem lesz üres a Nagytemplom előtti tér sem  Fotók: FIBA és MEFOB

Az országos utánpótlás bajnoki címtől a világelitig, kontinensviadalok otthona, a hazai kosárlabda (újdonsült) fellegvára. Röviden, tömören így lehetne összefoglalni Debrecen szerepét a régió kosárlabdasportjában. Mind hazai, mind nemzetközi, mind klub-, mind pedig válogatott téren kiemelkedő jelentőségű várossá nőtte ki magát az elmúlt években a cívisváros.

Debrecen kétségtelenül második virágkorát éli a kosárlabdasport terén. Noha az első virágkorra a sportág legifjabb rajongói talán már nem is emlékeznek – magam is igencsak elején voltam még földi életemnek –, a 2000-es évek közepén nemzetközi porondon is helytálló kosárlabdacsapatunk volt, akkor még Debreceni Vadkakasok néven. A Főnix Csarnokban többször parádézott a földbolygó leglátványosabb alakulata, a Harlem Globetrotters, a válogatott pedig rendszeres visszatérő volt a cívisvárosban, ha nemzetközi meccsekről volt szó. Büszkén állíthatjuk, hazai és határokon átívelő színvonalon teljesít újra a sportág a cívisvárosban, ebben pedig nem kis érdeme van a Debreceni Egyetemnek.

Ha csupán az aktualitásoknál szeretnénk maradni, elég megemlíteni, hogy nemrégiben a Debreceni Egyetem utánpótlás (U20) kosárlabdázó fiai magabiztosan hódították el a korosztályos bajnoki címet. Nem sokkal később pedig az országos egyetemi bajnokság (MEFOB) trófeáját is simán elhódították. A DEAC legnagyobbjai pedig már elkezdték küzdelmeiket azért, hogy kivívják megérdemelt pozíciójukat a szezon végén az élmezőnyben, megharcoljanak a tabella ötödik helyéért. Ami pedig a nagypályát és a fiatalokat illeti, máris itt a lehetőség Debrecen számára, hogy a világelitnek is bizonyítson. Ez évben június 24. és július 2. között ugyanis a Főnix Aréna és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok ad majd otthont az U19-es FIBA világbajnokságnak. A 16 csapatos tornán négy csoportban zajlanak majd az első küzdelmek. Nem is akármilyen csapatokkal. A közönség természetesen Magyarország nemzeti alakulatával is találkozhat majd. A mieink ráadásul az Egyesült Államok ifjaival csapnak majd össze, – akiket aligha szükséges magyarázni – illetve Brazília és az európai kosárlabdasportot uraló Spanyolország is a csoportellenfelek között lesz majd.

Ha pedig július, akkor miért is állna meg a sportélet Debrecenben? Mint az 2022-ben biztossá vált, városunk rendezi a júliusi 3x3-mas Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságot. Ez nem csupán azért lesz jelentős esemény, mert az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) méltó helyszínnek találta a Debreceni Egyetemet és a várost ilyen nívós rendezvény megszervezésére, hanem azért is, mert maga a torna környezete is egészen rendhagyó lesz. A megmérettetéseket ugyanis az Egyetem térre viszik, a főépület előtt fog majd elterülni a pálya, illetve ott építik majd a miniarénát is. És, hogy a biztonság kedvéért teljes legyen a kép, augusztus végén (aug. 26-27.) természetesen a főtér is kosárlabdától lesz hangos. Idén is lesz debreceni állomása a 3x3 World Tour sorozatnak, amelyen Európa legjobb kosarasai is pályára lépnek a félpályás szakágban. Várhatóan a Debrecenben korántsem ismeretlen Ivosev Tamás is visszatér majd a Nagytemplom elé, de úgy fest, már-már hazatérőként ismét velünk lesz a lett Nauris Miezis, a szerbek világelsője, Strahinja Stojacic vagy a szintén szerb mester, Dejan Majstorovic.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.