Hogyan tovább közhasznú munkások?

Sokan panaszkodnak a közhasznú munkások látszólag mihaszna tevékenységére. Mondják, csak a munkanélküliségi statisztikát javítják, nem végeznek termelőmunkát. Mit lehet kezdeni velük, lehetne-e értelmesebb foglalkoztatást szervezni nekik?

A Díszpolgár magazin kérdésére dr. Dobrossy István ügyvéd, gazdasági szakjogász, a DISZ Közéleti, Kulturális és Sportegyesület polgármesterjelöltje válaszolt.

- A közmunkaprogram egészét kell átszervezni. Rövid távon fel kellene mérni az önkormányzati tulajdonú cégeknél, a helyben működő, de központi fenntartású intézményeknél, egyházi szervezeteknél, hogy mire van igény! Ahol van kertápolási, közterület tisztántartási igény, egyéb kisegítő munka, oda meg lehet szervezni a dolgozókat, akiket persze szigorúan ellenőrizni kell. Mert az tarthatatlan, amit gyakran látunk az utcákon, hogy egy csoportban van tíz közhasznú munkás, akik közül egy dolgozik, kilenc meg nézi. Ez a közpénzeknek – finoman szólva – nem igazán hatékony felhasználása. Lenne feladat bőven, hiszen például a Tégláskert utca végén, a repülőtér szomszédságában hatalmas illegális szeméttelep van, kiszolgált bútorokkal, kibelezett számítógépekkel, háztartási hulladékkal. Ezt valakinek el kellene takarítania, és nem csak a rágcsálók elszaporodása miatt, hanem mert a szemét gyűjti tovább a szemetet.

Hosszú távon pedig a gazdálkodószervezeteket kellene megkeresni, hogy tudnának-e közhasznú munkásokat foglalkoztatni úgy, hogy részben ők, részben az állam, illetve az önkormányzat fizetné a dolgozókat. Így, aki valóban vissza akar kerülni a munkába, akár egy szakmát is kitanulhatna. Ha ez nem így fog működni, a központi források elapadásával megszűnik a közhasznú munka is.

Barna Attila

Hozzászólások

közhasznúak szétválasztása

Szerintem meg igenis különbséget kellene tenni közhasznú és közhasznú munkás között. Személy szerint én is ezek táborát bővítem, és bár én is tapasztaltam a fent leírtakat, de nem kéne egy kaptafa alá venni mindenkit. Azt most nem taglalnám, hogy miért kerültem ebbe a körbe (sajnos nem magam miatt, hanem egy pénzéhes maszek főnök miatt) de én igen is úgy állok hozzá, mint egy "normálisan fizetett, normális munkakörben foglalkoztatott ember", pedig sajnos nem így van. Kidolgozom a 8 óra minden percét, sőt még azon is túl, plussz túlóra pénz nélkül, a minimálbér békafene alatti juttatásért havi 50-e Ft nettóért, és ugyanazt a felelősségteljes munkát végzem legjobb tudásom és maximális hozzáállásom mellett, mint az, aki ugyanezt közalkalmazottként normális bérért végzi, csak azért, mert nincs jobb. És azért, mert engem még a szüleim arra tanítottak, hogy a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint álljak a munkához.. És mindezt közel 40 év munkaviszony után úgy, hogy az irodai adminisztrátori munka szinte minden területén van tapasztalatom - sajnos "csak" egy közgazdasági érettségivel, de így is csak képesítéshez nem kötött segédmunkási közfoglalkoztatott minimálbérért. Hát ez a gáz, de nagyon! És még az, hogy engem is ugyanoda sorolnak, mint a lapátot, vagy gereblyét támasztó, semmi képzettségű, munkához úgy hozzáálló embert, hogy más is hozzáférjen semmirekellő közfoglalkoztatott embert. És mindez egy állami költségvetésből gazdálkodó szervezetnél. Ez nem a semmi!

Közhasznúak

Kedves Éva! Önnek teljesen igaza van, kér az olyan munkaerőkért, mint Ön. Ezért kellene teljesen új alapokra helyezni a közmunkaprogramot. a szerk.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.