Cittaslow – Lassú város, nyugodt város

Hagyományőrzés Hódmezővásárhelyen

A városokhoz, főként a nagyvárosokhoz automatikusan hozzákapcsoljuk a nyüzsgést, rohanást, gyorsaságot. Lehet ezt másképpen is csinálni, de hogyan? Erre a kérdésre adja meg a választ a Cittaslow mozgalom.

A Cittaslow – Slow City – lassú város mozgalom szintén a Slow Food filozófiáját követve jött létre, tíz évvel később. Természetesen az ötlet ismét Olaszországból indult, a zajos, zsúfolt városokat megelégelve Orvietóban dolgozták ki azt az 55 pontból álló feltételrendszert, amelynek minden lassú városnak meg kell felelnie. Ebben szerepel az a kikötés, hogy egy lassú városnak nem lehet 50 ezernél több lakosa, mérsékelnie kell a közlekedési terhelést és zajt, támogatnia kell a helyi termékek előállítását, illetve növelni kell a zöld területek arányát.

2005 óta három kategóriát különböztetünk meg a Cittaslow mozgalmon belül: Cittaslow town (kevesebb, mint 50 ezer lakos), Cittaslow Supporter (a lakosság száma meghaladja az 50 ezer főt), és Cittaslow Friend (egyének vagy családok), azonban taggá csak az 50 ezer lakos alatti városok válhatnak, amelyek megfelelnek a további kikötéseknek is. Jelenleg 28 országban közel 200 lassú város tagja a mozgalomnak (www.en.wikipedia.org/wiki/Cittaslow).

Magyarország első lassú városa Hódmezővásárhely, ahol büszkék a helyi közösségükre, hagyományaikra, egyediségeikre. Céljaik közé tartozik, hogy ellenálljanak az erőszakos fejlesztéseknek, védjék az élhető környezetet, a természeti örökségeket, a helyi értékeket. A városuk jövőbeni fejlesztését az 55 pontból álló feltételrendszer alapján dolgozzák ki. A tervezéskor természetesen azt is szem előtt tartják, hogy a lakosok jól érezzék magukat a városukban.

2012-ben fővárosunkban egy kreatív fiatal csapat létrehozta a Slow Budapest (www.facebook.com/SlowBudapest) mozgalmat, gondolkodásmódjukat kampányok, előadások segítségével igyekeznek terjeszteni. Elkészítették a Slow Budapest térképet (www.slowbudapest.com/slowmap), ami bemutatja azokat a helyeket, ahol kicsit lelassulhatunk, azzal a céllal, hogy szemléltesse, hogy egy ilyen hatalmas városban is van lehetőségünk erre. Mozgalmuk egyik kulcskérdése a munkahelyi túlhajszoltság megszüntetése, ennek okán tréningeket tartanak vállalatok számára.

Urbin Andrea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.