A buszsofőr ujja

Mindennapos látvány

Senki nem várja el, hogy a magyar buszvezetők megdöbbentően műveltek legyenek, hogy kultúrfáklyaként világítsanak a sötét aszfaltcsíkok fölött, de talán arra sem számít senki, ami ma történt Debrecen egyik legforgalmasabb közlekedési pontján, a Faraktár utcán, a Verestemplom szomszédságában.

Még a délután kettőt sem harangozták el, tehát igazából a pénteki csúcsforgalom beállta előtt értem autóstársaimmal a nagyforgalmú kereszteződéshez. Naponta közlekedem arra, így jól tudom, előfordul, hogy a Faraktár utcán való átjutást a szemközti Baross utcába, olykor akadályozza, nehézkessé teszi egy-egy figyelmetlen autós, aki beáll a kereszteződésbe. Általában hamar megoldódnak a személygépkocsik okozta torlaszhelyzetek, egy kicsit előre vagy hátra gurulnak, hogy az oldalról érkezők kisebb-nagyobb kanyarokkal átjussanak az úton.

Nem így történt most, ugyanis a 41-es buszjárat csuklós csodája teljes egészében elterpesztette magát a kereszteződésben. Persze, elkezdődött a dudálás, hiszen az én oldalamon két sávból is igyekeztek volna boldogulásuk felé az autósok. Mit tesz ilyenkor egy szánjabánja sofőr? Elnézést int, és megpróbál valamerre helyezkedni. Ezt tette a buszsofőrünk is, kényelmesen átkúszott a másik sávba, majd előrébb gördült, persze közben nekünk pirosra váltott a villanyrendőr. De hamar a fejünk is pirosra színeződöttt, amikor megláttunk, hogy a debrecenieket szolgáló, hivatásos vezető bal kezének középső ujját mutatta felénk, bárgyú elégedettséggel a képén.

Hát ez az, amire nem számított senki. Tán még a Verestemplom is megcsóválta tornyát, hogy ilyent lát egy hivatásos vezetőtől, aki az emeberek szolgálatából él.

A helyzet iróniája, hogy mire újra zöldre váltott a lámpa, egy személygépkocsi állta el az átjutás ösvényét. Méltatlankodva ugyan, de előrébb húzódott a vezető, viszont az ujját nem mutatta.

Betérhetnénk imádkozni a legközelebbi teplomba, hogy az Ég szüntesse meg a figyelmetlen autósokat, világítsa meg elméjüket, de talán egyszerűbb lenne, ha a kereszteződésbe sárga, figyelmeztető sávokat festetnének az illetékesek.

Igaz, ahhoz a munkához is szükség van erős kézre, ujjakra, de nem kizárólagosan a középsőre.

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.