A bronzért, méltóságteljesen

Guyton a hírek szerint jobban van, de még vizsgálják  Fotók: Derencsényi István

Bár a DEAC férfi kosarasai nem jutottak bajnoki döntőbe, mégis aligha beszélhetünk csalódásról a Kovács-alakulat szereplését illetően. A Szolnok ellen elvesztett párharcot követően a Szeged ellen szerezhetik meg Polyák Lászlóék a bronzérmet.

Pénteken a Tiszaligetben 1-1-es állásnál lépett pályára a fekete-fehér gárda. Azt a mérkőzést talán jobb elfelejteni, hiszen nagyon laza 94-57-es hazai győzelem született. A szolnokiak teljesen kikapcsolták a debreceni dobókat, áttörhetetlen falként védték a palánkot, s esélyt sem hagytak a debreceni akcióknak. A harc azonban úgy festett, még nincs veszve, Debrecenben ugyanis újabb megmérettetés várt a felekre. Ami a DEAC mellett szólt, egyértelműen a hazai pálya volt, az Olajbányász mégis lépéselőnyben járt. Miután a labda útjára indult hétfőn este az Oláh Gábor utcán, a Szolnok vette fel jobban a ritmust, de a Debreceni Egyetem csapata agresszívan támadott. A kiváló hangulatú derbin mindkét oldalról szólt a szurkolói biztatás, ez érezhető volt a kosárlabda lendületén is. Az első negyedet követően 20-24-es vendégvezetést mutatott a tábla, a második felvonásban viszont hamar kétszámjegyűre növelte előnyét Gasper Potocnik legénysége. A fekete-fehérek szerb bedobója, Djordje Drenovac és Molnár Márton eredményes találatai révén egyetlen kosárnyira zárkóztak a hazaiak. Néhány mozzanattal később azonban a félidőt Warner dudaszós triplával zárta, így a Szolnok vonulhatott nyugodtabban, 45-50-es vezetéssel nagyszünetre.

A harmadik negyedben Tóth Ádám és Shaq Hines is zsákolással ugrasztotta levegőbe a közönséget, ami pedig még ennél is nagyobb örömöt jelentett Kovács Adrián csapatának szurkolói számára, hogy a DEAC a vezetést is átvette. Sőt, az utolsó menetre kettőpontos vezetéssel tértek a fekete-fehérek. Az Olaj nem szerette volna a véletlenre bízni, s rögtön a negyedik tízperc legelején visszaorozta az előnyt. Oda-vissza kosárváltás kezdődött, triplára tripla volt a válasz, a Debrecen zárkózott, a Szolnok egyből megálljt parancsolt.

Pontosan kettő perc volt hátra a találkozóból, amikor csaknem ötpercnyi kényszerszünetet hozott a sors. Carlton Guyton rosszul esett, és súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. A pályáról hordágyon kellett leszállítani, a hazai és vendégszurkolók részéről egyaránt álló vastapsot kapott. A később kiderült, információk alapján jól van, de további vizsgálatok várnak még rá.

A Szolnoki Olajbányász végül kiélezett hajrában 83-86-ra nyerte a találkozót és négy meccset követően bejutott a döntőbe, ahol rangadót rendeznek. A másik ágon ugyanis a Szombathelyi Falco KC győzött. A Debreceni Egyetem így a Szeged ellen, ugyancsak rangadón mérkőzhet majd meg a bronzéremért. A párharc első összecsapását szombaton rendezik a Tisza-parti városban.

Kovács Adrián: Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen egy megrendítő pofon után nagyon rövid idő alatt kellett rendbe tennünk a fejeket, és mentálisan felkészülnünk az újabb csatára. Véleményem szerint nem vallottunk kudarcot, megfelelő mentalitással léptünk pályára, csapatom minden tőle telhetőt megtett a győzelemért. Összességében megérdemelten jutott tovább a Szolnok, mi pedig harcolunk tovább a bronzéremért.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.