BÉT - Csökkenő forgalom mellett enyhén esett a BUX a héten

Budapest, 2014. február 23., vasárnap (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe, a BUX csökkenő forgalom mellett minimálisan túllépte pénteken az egy héttel korábbi záró értékét, a mutató egész héten szűk sávban mozgott.

 

    A forgalom 43,01 milliárd forintról 39,37 milliárdra esett, a BUX pedig a 18 096-18 327 pontos sávban ingadozott a múlt héten. Pénteken 18 110,98 ponton zárt az index, az előző heti záró érték 18 249,39 pont volt.

    Hétfőn az amerikai ünnep miatt szinte megállt az élet, alig volt forgalom és elmozdulás a piacokon. A magyar börzén az OTP tudott közel 1 százalékkal emelkedni, ez kicsit fel is húzta a BUX-ot. 

    Kedden az MNB kamatdöntése a nagyobb papírok közül csak az OTP árfolyamára volt hatással, ugyanakkor a bankpapír árfolyama sem mozdult el az előző napokban jellemző sávból, s nem gyengült 4200 forint alá. A monetáris tanács az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, 15 bázisponttal 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Elemzők 10 bázispontos kamatcsökkentést vártak.

    Szerdán az OTP komolyabb, 2 százalék feletti mínuszban zárt az ukrán válság miatt, és nap közben volt ennél lejjebb is, a magyar piacon nem volt nagy elmozdulás. Az Ukrajnában leánybankkal rendelkező OTP Bank szerdán a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy felkészült az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya leértékelésére. 

    Csütörtökön egy százalék alatti mínuszban zárta a napot a börze, a szakértő a Mol jelentős esésére hívta fel a figyelmet. Az előző napinál csaknem 500 forinttal került lentebb az árfolyam, ez összefügghet azzal a piaci találgatással, hogy MSCI-kosárban vélhetően csökkenni fog a Mol súlya.

    Péntekre enyhült az ukrán helyzet miatti nyomás a budapesti tőzsdén, így emelkedni tudott az OTP részvények árfolyama, a helyzet "némileg visszarendeződött". A nyugat-európai és a tengerentúli piacok is pozitív hangulatban voltak a G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek február 22-23-ai találkozója előtti kereskedési napon.     A "Magyar Telekom-lufi kipukkadt", a papír jelentős eséssel, 3,8 százalékos mínuszban zárta a napot. Az előző héten a távközlési részvény árfolyama több mint 5 százalékot erősödött, amelyet ismét a Deutsche Telekom leányvállalatok felvásárlásáról szóló piaci találgatásoknak tulajdonítottak a kereskedők. A hét elején a kormány és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodásról megjelent hírek felkeltették a befektetők érdeklődését a részvények iránt, de ez péntekre lanyhult.

    A Mol-részvények ára 400 forinttal, 2,91 százalékkal 13 350 forintra csökkent.  A Magyar Telekom 2 forintos, 0,60 százalékos csökkenéssel, 330 forinton zárta a hetet. A Richter-papírok értéke 14 forinttal, 0,35 százalékkal 4013 forintra emelkedett. Az OTP árfolyama 20 forinttal, 0,48 százalékkal 4230 forintra nőtt. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 10,34 ponttal, 0,67 százalékkal csökkent, 1532,75 ponton állt pénteken záráskor.