Befejeződött a 2-es villamos beruházása

Debrecen, 2014. február 10., hétfő (MTI) - A debreceni tömegközlekedés nagy pillanata lesz február 26., amikor utasforgalmi próbaüzem keretében a teljes vonalon megkezdi az utasok szállítását az új 2-es villamos - jelentette be a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos közlése szerint a beruházás teljesen elkészült: a 18 spanyol villamosból 14 már Debrecenben van, a többi is folyamatosan érkezik.

A villamosok és alkatrészeik 37,5 millió eurós költségének 90,75 százalékát európai uniós forrásból fedezték, a mintegy 8 kilométer hosszú sínpálya és a remíz, hasonló támogatási aránnyal, 9,5 milliárd forintba került - tette hozzá a polgármester.

A kormány további egymilliárd forint nemzeti támogatást biztosít a sínpálya melletti utak teljes helyreállítására, a munkálatokkal nyáron végeznek - mondta Kósa Lajos.

Az ötnapos próbaüzem során - február 26. és március 2. között - az utasok ingyen, egy emlékjegy érvényesítésével vehetik igénybe az új járatokat. Február 26. és 28. között a 2-es villamossal párhuzamosan az autóbuszok is közlekednek, de március 1-jével megváltozik a menetrend.

Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója ezek között jelentős változásnak nevezte, hogy megszűnnek a 31-es és 32-es autóbuszjáratok. Eddig 12 autóbusz járt ezeken a vonalakon, helyettük 10 új villamos közlekedik majd, amelyek 20 autóbusznyi utast tudnak egy időben szállítani.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.