Balog: a templomok közösségformáló szakrális terek

Mezőberény, 2014. június 29., vasárnap (MTI) - A templomok közösségformáló szakrális terek, ahol nemzedékek találnak egymásra - hangoztatta az emberierőforrás-miniszter vasárnap a Mezőberényi Református Egyházközség temploma fennállásának 210. évfordulója és a templom felújítása alkalmából tartott hálaadó istentiszteletet követő ünnepi beszédében.

 

    Balog Zoltán kiemelte: a Kárpát-medencében és Magyarországon "akkor leszünk sikeresek", ha a családok, a közösségek és az ország meg tudja óvni és őrizni történelmi értékeit és hozzá tudja tenni az újat, ami értékes és előremutató. A mezőberényi templom felújítása és megnyitása a közösség erejét jelképezi, a nemzedékek összefogását - tette hozzá.  Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolva Balog Zoltán elmondta: ahol ma a Kárpát-medencében magyar közösségek építeni akarnak, ott számíthatnak a kormányra, "mi is ott szeretnénk lenni, hozzáadni támogatásunkat, elismerésünket". A mezőberényi templom újjáépítésében is együtt vett részt a kormány és az egyház, és számos önkéntes adakozó mellett az építkezésben sokan vették ki részüket kétkezi munkával a gyülekezeti tagok és a mezőberényi emberek közül - jelezte a miniszter.  Balog Zoltán szólt arról, hogy a Kárpát-medencében sok a romos templom, amelyeket csak erős helyi közösségek tudnak újjáépíteni. Magyarországon van erő a vidéki vallási közösségekben, meg tudják mutatni, mit jelent megtartani és megújítani a templomokat. A megújítás egyben a lélek építését is jelenti; amikor egy templom megújul, a történelmi hit és a jövő találkozik - mondta a miniszter.

    A hálaadó istentiszteleten Bölcskei Gusztáv refomátus püspök hirdetett igét. Kiemelte: a templom megújulása valamennyi mezőberényi ember számára öröm.  A református gyülekezet az erejét mutatta meg az építkezéssel. A közösség lelkileg összeforrott, ahová jó tartozni, ahol jó együtt gondolkodni. Egymás hite által épül a gyülekezet - mondta a püspök.

    Az istentisztelet után leleplezték Szegedi Kis István reformátor szobrát a templomkertben.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.