Áldatlan állapotok – menekülnének a helyzetből

Menekülttábor

Évek óta válságos állapot uralkodik a Sámsoni út környékén, a menekülttábor lakói által tanúsított, minősíthetetlen magatartásnak köszönhetően. Hiába csökkent létszámuk az utóbbi hónapokban, és törvény írja elő a maximálisan ott tölthető időt, folyamatosan cserélődnek a „szereplők”, az általuk generált problémák mit sem változnak. A menekültstátuszért folyamodó határátlépők az Európai Unió általi rendelkezések alapján nem utasíthatók ki. A környék közbiztonsága napi problémát jelent a fegyveres őrzés, valamint a fokozott rendőri, polgárőri éjjel-nappali jelenlét, és éjszakai kijárási tilalom ellenére is.

A táboron belül is csak szaporodnak az összetűzések a különböző nemzetiségek között, gyakran véres verekedésig fajul, ami naponta sürgősségi ellátást igényel mentőseinktől. Ez a hozzáállás kultúrájukból eredhet, hiszen távoli, fejletlenebb országokban az egymás közti gondokat gyakran életek kioltásával zárják le.

Mégis mi isszuk a levét.

A lakosok évek óta félve hagyják el otthonukat, ahonnan költözésre sincs sok esélyük, az ingatlanok elértéktelenedtek, eladhatatlanná váltak. Köszönhetően az ellehetetlenítő helyzetnek, és egyes helyekről nyíló panorámának.

Félnek az emberek az utcákat ellepő idegenektől, akik korra, nemre, napszakra való tekintet nélkül beszólogatnak, támadnak gyanútlan járókelőket, nem beszélve arról, hogy rettegnek a rongálásoktól.

A helyiek akkor lélegeznének fel teljesen, ha végleg felszámolnák a tábort, de erre jelenleg még ígéret sincs, csak a tábor zárttá nyilvánítására tett kezdeményezés, ha sikerül keresztülvinni a javaslatot.

Egy, neve elhallgatását kérő helybeli szerint azért hívják fel magukra a figyelmet a köztük dúló erőszakkal, bűnözéssel, mert így, még ha büntetést is szabnak rájuk, tovább tartózkodhatnak a befogadó állomáson a gyakorlott menekültek.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.