101 éve született Cserhát József

Cserhát József

A Kelet Népe folyóiratot három fiatal, paraszti származású, Bihar megyei népi íróBarsi DénesSinka István és Szabó Pál alapította 1935 szeptemberében.  Kevesen tudják, hogy Cserhát József a folyóirat társszerzője volt egy időben.

Stílusa a Nyugat késői nemzedékéhez és a népi írókhoz köthető. A kortárs antológiákban való írásai mellett a publicisztikában is jelentőset alkotott.  Kevesen tudnak róla többet.

Pedig újságíróként és költőként is küzdött a kisemberek elnyomása ellen. A népi írók lírikusaként is említik. Művészi beállítottságát abból merítette, hogy szüleinek már a mindennapi életben helyt kellett állniuk, akik Erdélyben uradalmi cselédek voltak, Magyarországra áttelepülve pedig kis nemesi rangjuk volt. A költő édesapja kocsmárosként és hentesként dolgozott. A család 1928-ban Budapestre költözött.

Tanulmányait Balsán, Vencsellőn, Nyíregyházán, Békésen, Szegeden, Kolozsváron és Budapesten végezte. Első verseit a Magyar Csillag, az Erdélyi Helikon, a Kelet Népe és a Sorsunk közölték.

A háború után a Kortárs, az Élet és Irodalom, a Jelenkor és az Életünk közölte írásait. 1957 és 1960 között a Tapolcai Városi Könyvtár vezetője volt. Ezalatt az idő alatt Batsányi János és Baumberg Gabriella költő házaspár nagy hatást tett rá és a Batsányi-kultusz fáklyavivője lett, amiről a „Látó lángja” című leghíresebb költeménye született.

1960 után haláláig, 1969-ig a Veszprémi Napló kulturális rovatának vezetője volt. Emlékét az 1969-ben Veszprémben megalakult Cserhát Művész Kör viszi tovább, amely már Budapesten működik. Az országos szervezet díjakat alapított nevéről: Cserhát-díjCserhát Nívódíj I. II. III. Cserhát József Irodalmi és Művészeti díj, Batsányi-Cserhát-emlékdíj. Cserhát emlékérem.

A Látó lángja

…Így lát a Látó, Szíve volt a célpont.

Mikor Hunnia könnyes, hártyavékony

Tükrébe vágta öklét a sötét.

Az égbolt kékje hullott benne szét.

De lát: És éjfélt üt le homlokáról:

Magát emésztve…”másoknak világol”,

Lobogva ég el, égő fáklyaként…

A lángot őrzi. Azt! A Fényt! A Fényt!

(Cserhát József: Balsa, 1915. márc. 20. – 1969. aug. 6.)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.