A vizet nem csak prédikálni kell

A víz minőségét mindenhol ellenőrzik

1944 óta emlékezünk meg legnagyobb éltető elemünkről, a vízről. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a Víz Világnapjává. Hazánkról elmondható, hogy szinte mindenhol iható, főzésre és egyéb célokra használható víz folyik a csaptelepekből. Ivóvízellátásaink több mint 95 százaléka felszín alatti vízen alapszik.

Nem is olcsó mulatság, ami a havi számlából kiderülhet, sokan mégsem tudnak spórolni vele. A víztakarékosság a víz helyes használatát jelenti. Hiába természetes, mással nem helyettesíthető lételemünk, nincs eléggé megbecsülve.

Miért is olyan fontos?

Vizet kell innunk, ha éppen nem is vagyunk szomjasak. Hiánya szervezetünk kiszáradásához, súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Legveszélyeztetettebbek az idősek, betegek, kisgyermekek, fokozott testmozgást végzők, akik nem figyelnek eléggé folyadékveszteségükre, illetve annak pótlására.

A kiegyensúlyozott, egészséges ételeket fogyasztók a legtöbb zöldséggel, gyümölccsel is növelhetik vízháztartásukat.

Napi nyolc pohár vízzel már szinten tartható a szervezet normál egyensúlya, bár az ideális cél legalább két liter lenne. Ha másképp nem sikerül, alakítsuk ki módszeresen ivási szokásainkat!

Nemcsak a nyári meleg napokban hangsúlyozható, mennyire is fontos elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása.

Az egész szervezetre hatással van, nélkülözhetetlen feladatokkal segíti működését:

Biztosítja a tápanyagok felszívódását, szállítását, megfelelő vérkeringést, befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára. Rugalmassá teszi az ízületeket, a bőrt, segíti testünk tisztulási, méregtelenítési folyamatait. Növeli koncentráló-, és teljesítőképességünket.

A Víz Világnapjának a víz értékének felhívása a cél. Csökkenőben vannak ugyanis a vízkészletek, és milliók küzdenek hiányával. Becsülni, óvni kell!

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.