Vándorúton a Himnusz illusztrációk

Dakó Lászlóné (Nyárlőrinc) képének részlete

A Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából hirdetett vetélkedőre több száz pályamű érkezett. A Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája és Álmosd Község Önkormányzata felhívására itthon és a határon túl is születtek képzőművészeti alkotások.

Ezek közül választotta ki a neves képzőművészekből álló zsűri – Szabó Antónia, Galánfi András, Komiszár János, Pikó Sándor és Végvári Tamás – azt a 39 képet, amelyekből Debrecenben, a Kölcsey Központban nyílt kiállítás a magyar kultúra napján. 

A pályaművek – amelyeket Nemzeti Imádságunk, a Himnusz ihletett -, február közepéig várták a látogatókat a Bényi Árpád teremben. Ezt követően a tárlat vándorútra indul, hogy minél több település közművelődési intézményében, iskolájában mutatkozhasson be. Először a pocsaji IKSZT látja vendégül a kiállítást, majd további tizenhárom település – Sáránd, Nyíracsád, Bakonszeg, Csökmő, Polgár, Hencida, Nagykereki, Vámospércs, Földes, Görbeháza, Hortobágy, Derecske és Debrecen is ismét, ezúttal a Kálmáncsehi Galéria - fogadja a műveket, amelyek a legkülönbözőbb stílusban és technikával készültek, az alkotók között pedig óvodástól a felnőttekig minden korosztály megtalálható.

A tárlat vándorlása egészen a következő magyar kultúra napjáig, azaz 2017. január 22-ig tart, amikor is remélhetőleg az új pályázati kiírásra született alkotásoknak adja át a helyét. A megyei iroda és Álmosd ugyanis a vetélkedősorozat folytatását tervezi. Az új felhívás várhatóan a 2016/2017-es tanév indulásakor jelenik meg. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.