Tudásnak szentelt napok

A használt könyvek is kelendőek  Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook

E sorok megírása közben is éppen zajlik az Ünnepi Könyvhét. A debreceni Csapó utcán sorakozó könyvárusok kínálatában a szépirodalomtól egészen a különböző szakirodalmi alkotásokon át számos különböző irodalmi kötetet, kiadványt lehet megvásárolni.

A június 8-tól 12-ig, szerdától vasárnapig tartó rendezvény egészen egyedülálló élmény résztvevőként és látogatóként egyaránt. Ezért e jegyzet nem is tudósítás volna tulajdonképpen, sokkal inkább egyfajta „hangulatjelentés”. Ami azt illeti, az előzetes várakozások azt mutatták, hogy a közelmúltban a földi létből eltávozott népszerű író, Moldova György kötetei különösen is népszerűek lesznek. Épp ellenkezőleg, egészen meglepően kevesen keresik a Moldova-műveket. Rendkívül népszerű azonban a fantasztikus irodalom, a kötelező olvasmányok széles kínálata Móricz Zsigmondtól, a Bronte-nővéreken át, Kurt Vonnegutig. No, persze a kitelepülők megcélzott közönségének ízlése is igen megoszló, amely sokszínűségnek a debreceni könyvünnep kimondottan eleget is tesz. Míg a Fórumban „honoló” Libri Csapó utcai standja az újdonságokat kínálja, a helyszínen rendre be is mutatnak olyan írókat, szerzőket, akik a jelenlegi irodalmi élet húzónevei, s az olvasóközönségnek dedikálnak asztaluknál. A könyvesházakon, könyvesboltokon túl a tematikus irodalmat kínálók pavilonja előtt is állandó az érdeklődés, hiszen a Déri Múzeum muzeológiai és történelmi témákat felsorakoztató készletére, vagy épp a Partium Ház magyar örökséget hűen őrző köteteire is bőven akad vásárló.

A legvegyesebb közönséget mégis az antikváriumi kitelepülés vonzza, hiszen a nevében használt, de állapotában tökéletes könyveket műfajokon és témákon, korokon átívelő érdeklődéssel keresik tizenévesek, érettségizők, felnőttek, idősek, férfiak, nők, magyarok és külföldiek. Az antikvárium a papíralapú irodalom leghűbb és örök kapuőre, hiszen nem csupán az elmúlt évtizedek alkotásai fedezhetők fel a polcokon, hanem akár 1700-as esztendőkből származó latin nyelvű költői levelek bőrkötéses gyűjteményét is meg lehet vásárolni, sőt, egyes híres szerzők saját kezűleg aláírt munkáival is találkozhat a tisztelt irodalomkedvelő közönség. Ha ez az euforikus irodalmi Kánaán nem volna elég, nem csupán vásárolni lehet, de nyerni is, hiszen számos kitelepülés kínál különböző, a lexikális tudást felmérő játékot is.

Kellemes és üdítő, sőt élményszerű tapasztalat számtalan új emberrel találkozni a könyvhéten és látni, hogy egyre több fiatal, gimnazista, egyetemista teszi le a telefont és vesz nyomtatott tudást a kezébe. Amikor valaki leemel egy könyvet az árusítóhely polcáról, nem arra gondolok elsősorban, hogy vásárolni szeretne, pénzt adni az ismeretszerzésért. Sokkal melengetőbb érzés odapillantani és elgondolkozni az adott könyv címe, témája láttán, hogy vajon az érdeklődő, olvasó személye mögött milyen ismeret, ízlés, vágy áll. Az ismerősökkel való találkozás pedig még örömtelibb, mint általában, hiszen az irodalmi érdeklődésben lakozó rejtelem miatt akkor is tanulhatok újat egyes ismerőseimről, akikről eddig azt gondoltam, már mindent tudok. A humánum efféle megismerésére pedig semmi nem kínál eredményesebb és jobb alkalmat, mint az irodalom ünnepe, a Könyvhét a cívisvárosban, ahol Fazekas Mihály, Petőfi Sándor és Ady Endre is alkotott, ez utóbbi költő pedig a Maradandóság városaként emlékezik Debrecenre – az irodalom itt igazán maradandó.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.