Szoboravatás Debrecenben

Juha Richárd alkotása

Debrecen, 2014. március 13., csütörtök (MTI) - Arany János-mellszobrot állított a Debreceni Egyetem (DE) a város új terén, a költő nevét viselő általános iskola szomszédságában. A bronz alkotást Kósa Lajos Debrecen polgármestere és Szilvássy Zoltán, a DE rektora leplezte le csütörtökön az iskola tanulóinak jelenlétében.

A Juha Richárd szobrászművész által készített alkotást a költő születésének 197. évfordulója tiszteletére rendezett Arany Napok keretében avatták fel.

Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy a DE Arany János Gyakorló Általános Iskolája közvetlen környezetét rendkívül elcsúfította egy romos, lakatlan épület.

Az üres ingatlant az önkormányzat vásárolta meg, és egy beruházás keretében az ott élők kérésére parkot alakít ki. Az épület bontása után térkővel burkolják a park környezetét. Füvesítenek, néhány fát és cserjét ültetnek, valamint padokat helyeznek el, így üde színfoltjává válik a lakótelepnek és rendezett környezetet nyújt a szomszédos iskola tanulóinak - tette hozzá Kósa Lajos.

Szilvássy Zoltán elmondta: az iskola számára rendkívül jelentős beruházáshoz, a tér kialakításához az egyetem Arany János szobrának felállításával, egész pontosan az alkotás 1,5 millió forintos anyagköltségével járult hozzá.

A tér is a költő nevét veszi fel, az iskola új címe pedig Arany János tér 1. szám lesz.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.