A rossz helyzetekből is van kiút

Ha az élet citromot ad… készítsünk limonádét! – tartja a mondás. Vajon a valóságban is ilyen egyszerűen működik? Nem könnyű elfogadni, megérteni egy-egy nehéz helyzetet, miért pont velünk történik, de pozitívan hozzáállni a folytatáshoz, igenis lehetséges.

- Miért nem jön össze, miért így alakult? – hallhatjuk gyakorta a kérdést, ami nemcsak munkahelyi problémák kapcsán, hanem az élet bármely területén, bármikor elhangozhat.

Sajnos, néha elkerülhetetlenek a kudarcként elkönyvelt helyzetek, amikről később talán kiderülhet, hogy éppen építő, segítő céllal születtek. Néha ugyanis elkerülhetetlenek a változások, amikre egy adott élethelyzetben talán esély sincs gondolni, mint mikor egy kényszerhelyzet szüli, és mégis meglepően pozitív fordulatot hozhatnak életünkbe. Egyértelmű, hogy mindenki boldog, sikeres életútról álmodik, ami minden embernek mást és mást jelent, de legtöbb esetben meg kell alkudni az adott lehetőségekkel, és abból kihozni a legtöbbet, legjobbat. Ez az igazi kihívás, és a siker előszobája.

Nem egy ismert sztárról derül ki, hogy éppen szenvedélybetegségétől nem tud szabadulni, nem találja helyét a nagyvilágban, hiába a pénz, csillogás, hírnév. Valóban erre vágyna mindenki? A pénz tényleg nem boldogít, hiszen gondoljuk csak bele, a legfontosabb dolgot, ami csak szükséges lehet az életben, az egészséget, ami nem pótolható, nem lehet megvenni. Mit is érhet a pénz túlzott hajszolása, ha nem sikerül kiélvezni, és közben az egészség rovására megy.

Egy boldog, kiegyensúlyozott ember a mának él, azt teszi, amihez ért, abban keresi örömét, és csak önmagának akar megfelelni, hiába közhelynek számít. Ez a siker kulcsa is lehet. Nem lehet másoktól várni a megoldásokat, a sült galambot. Még ha segítséget is kapunk, úgy sem tud senki semmit elintézni úgy, mint saját magunk érdekében.

Hazánk népe depressziósként, pesszimistaként van elkönyvelve. Talán a miért-re való válasz keresése kerget bele. Pedig, csak a problémára fókuszálva előrébb nem kerülünk, sőt. A megoldásra kell koncentrálni, hogy hogyan is lehet elérni egy célt, és a lehetőségeket keresni, mert ugye, aki keres, az talál is. Előbb-utóbb. Igenis kell tenni azért, hogy örömünk legyen. A múlton rágódni is felesleges, már megtörtént, nem lehet változtatni, inkább a holnapra érdemes koncentrálni, hiszen nem tudni, mit tartogat. Ettől szép az élet. Annak persze, aki felismeri.

Ne feledjük: a hibáinkból tanulunk.

Lássunk világosan! A kis siker is siker!

Nem egyszerű, de el kell fogadni a vereségeket is. Bárkivel előfordul, magas lóról is lehet nagyot esni, amiről manapság egyre többet hallani. A legnagyobb erénye az embereknek, hogyha felállnak, megrázzák magukat, továbblépnek, hamarosan újult erőbedobással dolgoznak, lehet éppen valami máson, amit szintén sikerre visznek.

Természetes dolog, ha először dühöt, csalódottságot érzünk, szomorúságot, félelmet, a jövőt illetően. Eljön a pillanat, amikor azonban vissza kell térni az életbe. Sokaknak jót tehet, ha találnak sorstársakat, akik átéltek hasonló megpróbáltatásokat, amik erőt is adhatnak. Mert az élet ilyen. Egyszer fent, egyszer lent. Kevesen dicsekedhetnek olyan élettel, amiben nincsenek akadályok. Megoldás mindig van, csak nyitott szemmel kell járni!

Az is segíthet, ha visszagondolunk olyan élethelyzetre, amelyen egyszer már túljutottunk, pedig azt hittük rosszabb már nem lehet. De elmúlik. Minden elmúlik. Jó és rossz egyaránt.

Biztos mindenki életében akad olyan gondolat, hogy majd egyszer… kipróbálom, megpróbálom. Nos, az élet túl rövid ahhoz, hogy bármit is halogassunk, akár holnapig. Elvégre, amit ma megtehetünk… ne halasszuk holnapra.

Lényeges szempont, hogy gyerekeinknek milyen példával járunk elől. Ha például nem sikerül a felvételije, vagy bármely dolgot kudarcként könyvel el, nem megoldás, nincs elintézve azzal, hogy azt mondjuk: nem történt semmi. Ők is élnek át csalódottságot, náluk is utat kell mutatni, rávezetni őket is megoldásra, más szemszögből való megközelítésre. Együttesen értékelve, megbeszélve az elmúlt eseményeket. Már az is nagy segítség, ha valaki meghallgatja, és talán rávilágít, hol is történt a hiba.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.