Nagy Lászlóra emlékeznek a költő szülőházánál szombaton

Veszprém, 2014. július 18., péntek (MTI) - Nagy László emlékeznek szombaton a költő iszkázi szülőházában versbarátok, irodalmárok, a rendezvény díszvendége Szöllősi Zoltán költő lesz - mondta el az MTI-nek a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány elnöke.

 

    Szabóné Réthy Katalin hozzátette, hogy kettős évforduló alkalmából tartják a megemlékezést: Nagy László költő, műfordító 89 esztendeje született, iszkázi szülőházát pedig éppen 30 éve alakították emlékházzá.  Az ünnepség díszvendége Szöllősi Zoltán költő lesz, akit Nagy László életműve indított el az irodalmi pályán. A költő Fölöttem a tenger című, idén megjelent verseskötetéből olvas majd fel a hallgatóságnak - mondta az alapítvány elnöke.  A Vándor Vokál és Liszi Melinda előadóművész pedig Nagy László verseit és versfordításait adja elő.

    Az alapítvány elnöke kifejtette: a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nagy László Alapítvány országos középiskolai esszépályázatot írt ki, amelynek témája a költő munkássága. A pályázatra az ország minden tájáról jelentkező fiataloknak az elismeréseket az emléknapon adják majd át.

    A pusztuló szülőházat irodalombarátok kezdeményezésére 1984-ben alakították emlékházzá, ahol azóta is ápolják Nagy László szellemi örökségét, irodalmi rendezvények mellett rendhagyó irodalomórák, múzeumpedagógiai foglalkozások keretében - idézte fel az alapítvány elnöke.  Amint az emlékház honlapján olvasható: a házban megtalálható az egykori bútorzatával megőrzött tisztaszoba, az életpályát bemutató kiállítás. A műhelyben régi gazdálkodási eszközök társaságában filmet lehet nézni, interaktív tábla segítségével további betekintést nyerhetnek a látogatók Nagy László, Ágh István és Szécsi Margit életművébe.  A bolgár szobában a Nagy László költészetét is megihlető bolgár népkultúra tárgyi világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A házban egy komfortos lakrész is várja az alkotni, kutatni kívánó művészeket, irodalmárokat.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.