Mossunk vegyszermentesen

Mosódió

Létezik egy olyan mosószer, ami nem tartalmaz vegyi anyagokat, bármely textíliánál használható, maradéktalanul lebomlik, környezetbarát és még pénztárcakímélő is – ez a mosódió.

A mosódió a szappanfélék családjába tartozó fa termése, amely főként Dél-Indiában és Indonéziában őshonos. Ezeken a területeken már évszázadok óta hasznosítják, de Európában még csak néhány éve kezdett beszivárogni a köztudatba. Eleinte csak a „zöldek” figyelmét keltette fel, azonban a környezettudatosság terjedésével a mosódió híre is terjedni kezdett. Angliában már mosódió fát is lehet kapni, habár tartása igen körülményes.

Miért használjuk?

A termés héjában található saponin reakcióba lép a meleg vízzel, habzani kezd, ezzel kifejti természetes zsíroldó, tisztító hatását. A mosódió teljes mértékben lebomlik a természetben, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, bőrbarát, antiallergén hatású, nem károsítja a ruhák anyagát, semlegesíti a szagokat, védi a ruhák színeit, lágyítja a vizet.

Mosásnál 3-5 darab héjat teszünk egy vászontasakba, amit a ruhák közé helyezünk a dobba. Egy adag dióhéj egy mosás után még 2-3 alkalommal felhasználható. Használhatjuk fehér vagy színes ruhák mosásához 30-95C között. Öblítő nem szükséges mellé, mert a ruhák illatosak és puhák lesznek a mosódiótól. Fehér ruhák esetében érdemes mellé mosószódát is alkalmazni, mert a mosódió önmagában nem fehérít. Illetve erősen szennyezett ruhákat ugyanúgy elő kell kezelni, ahogyan a régi mosószerek mellett tettük.

Fontos, hogy ha mosószerek után át szeretnénk térni a mosódió használatára, előtte futtassunk le egy ecetes üres mosást. Ez szépen kimossa a mosógépben lerakódott szennyeződéseket, vegyszermaradványokat. Ha ez a lépés kimarad, a mosódió ugyanúgy kimossa a gépből a lerakódott anyagokat, viszont nem a lefolyóban kötnek majd ki, hanem a ruhákban.

Mire használható még?

A mosódió felhasználása igen sokoldalú. Készülhet belőle általános tisztítószer, sampon, kézmosó folyadék. Alkalmazható arc- és test mosására, gyümölcsök tisztítására, kártevők elriasztására, levéltetvek ellen, házikedvencek fürdetésére, mosogatáshoz.

Hogyan szerezhető be?

A mosódió általában fél kg-os vagy 1 kg-os kiszerelésben szerezhető be bioboltokból vagy drogériákból, de néhány helyen kapható 4-5 mosásra összeállított próbacsomag is. Nagy előnye, hogy jóval tovább kitart, mint az ugyanannyi összegért vásárolt mosóporok, folyékony mosószerek. Heti 2-3 mosással számolva kb. 1 évig elegendő az 1 kg-os kiszerelés. Az ára forintba átszámolva Európa-szerte azonos határok között mozog.

Én először szkeptikus voltam, csak a próbacsomagot mertem megvenni. A diók apróbbak, mint elsőre gondoltam, de hatékonyak. Sajnos, beleestem abba a hibába, hogy ecetes átmosás nélkül váltottam, néhány törülköző megsínylette a dolgot, de azóta kitisztultak. A diók jó munkát végeztek, teljesen meg vagyok velük elégedve, a ruhák tényleg illatosak és puhák lettek öblítő használata nélkül. A mosódiótól sem kell azonban csodát várni, nem tud többe, de kevesebbet se a mosószereknél. Viszont a tudat, hogy mennyivel kevesebb szennyeződés kerül a környezetbe és a szervezetembe, máris jó érzéssel tölt el.

Urbin Andrea

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.