A modern technika is okozhat bajt

Az ártatlan ujj

A számítógép elterjedésével, annak napi használatával, munkaeszközként alkalmazásával az emberi testre új, eddig nem ismert megpróbáltatások várnak. Akik folyamatosan komputerrel dolgoznak, naphosszat ütik a billentyűket, előbb-utóbb több fájdalom megjelenésével, felerősödésével számolhatnak. 

Az állandó üléstől romlik a testtartás, görbül a gerinc, satnyul az izomzat, emelkedik a vérnyomás, romlik a látás. Mindezek együtt ronthatják a kedélyt, akár depresszióssá válhatnak.

 

Genetikusok szerint a 21. század legfejlődőképesebb emberi testrésze a hüvelykujj lesz. Mobilozásnál, sms írásakor, billentyűzet püfölésekor a hüvelykujj a leghasználatosabb emberrész. Szakemberek egy-két emberöltőnyi időt jósolnak, és a hüvelykujj jelentős mértékben megnyúlik, megközelíti a mutatóujj hosszát. A túlzott használatnak, a szokatlan megerőltetésnek azonban fájdalmas következménye az ínhüvelygyulladás. Nagyon kellemetlen fájdalom, hetekre lehetetlenné teszi a munkát.

A számítógép használati szokások apró változtatásaival jelentősen csökkenthető a gyulladás és fájdalom kialakulásának valószínűsége. A szerző tapasztalatai szerint az ember sokkal több erőt fejt ki gépelés közben, mint amennyire valójában szükség lenne. Négyszer-ötször nagyobbnak bizonyul a kifejtett erő a szükségesnél. Akiknél nagyobb a billentyűk leütésének ereje, hamarabb kapnak ínhüvelygyulladást.

Egyszerű trükkökkel lehet csökkenteni a gyulladás kialakulásának lehetőségét. A billentyűzet nem ellenség, hanem barát legyen! Legyenek gyengédek hozzá!

Amikor fáradtak, idegesek, sietnek, akaratlanul is keményebben verik a billentyűket. Ilyenkor igyekezzenek nyugalmi állapotot teremteni!

Változtassanak testtartásunkon! Csuklójukat tartsák lazán, ne kelljen görcsösen ki- vagy befordítani!

Kevesebb kávét fogyasszanak! A koffeinbevitel okozta feszültség növeli a billentyűk leütésének erejét.

Figyeljenek testük jelzéseire! Ha kezükben erősödő fájdalmat éreznek, mindenképpen iktassanak be szünetet! Ez vonatkozik minden fájdalom megjelenésére.

Ha a tanácsok ellenére makacsul megmarad a fájdalom, orvoshoz kell fordulni.

                                                                                                            Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.