Megújuló kastély a Zemplénben

A füzérradványi Károlyi kastély

Füzérradvány a Zemplén-hegység települése, közel a szlovák határhoz, a Sátoraljaújhelyi járásban, Miskolctól kilencven, Sátoraljaújhelytől húsz kilométerre. Hollóháza felé vezető úton, még Pálháza előtt ágazik ki egy keskeny aszfaltcsík és vezet el a faluhoz, illetve a Károlyi kastélyhoz.

Még a XV. században a Réthey család építtette a kastély ősét, mely az évszázadok során több átalakításon esett át. A Károlyi család nagykárolyi ágának birtokába került a környék. Gróf Károlyi Ede Ybl Miklóst bízta meg az épület felújításával, bővítésével. Egy átlagos nagyságú, küllemű kastélyból, két évtizedes építkezéssel, országos viszonylatban is jelentős épületegyüttest hozott létre. A nagykárolyi ág tagjai több jelentős palotát is emeltek Nagy-Magyarország területén. A nagykárolyi, fóti és a fehérvárcsurgói kastély is mind-mind pompázatos építmény.

A füzérradványi kastélyt nehéz egy építészeti stílusba besorolni. Az épület átmenet a neoreneszánsz és a romantika között. A kastély F alakú. Az épület déli és keleti szárny emeletes, a keresztszárnyak földszintesek. A kastélyt egy torony is ékíti. A park felöli homlokzaton kőből faragottan díszeleg a Károlyi címer.

Hosszabb ideig a Károlyiak szívesen pihentek Radványban, azonban haladva a korral, s mivelhogy a család tagjai egyre kevesebbet tartózkodtak az épületben, 1938-ban Kastélyszállót nyitottak. A II. világháború után, 1948-ban államosították a kastélyt, ahol gyermekszanatórium, majd TBC-s betegek intézete működött.

A kastélypark különös klímájú, hatalmas területű angolpark, melynek megálmodója, megépítője III. Napóleon főkertésze volt. Ekkor – többek között – a kastély déli homlokzata előtt teraszos franciakertet létesítettek, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A XIX. század közepe táján létrehozott kert bővítése a XIX. és XX. század fordulójára esett. Ekkor a kastélytól távolabbi részek erdészeti jellegű telepítését végezték el.

A kastélybelső reneszánsz hangulatot áraszt. A felújított szárnyban a kastély történetét és a Károlyiak életét bemutató kiállítás tekinthető meg. Bútorzata még szegényes, hiszen nehéz korabeli példányokat találni, s felújításuk is komoly szakmai feladat.

A felújított déli szárnyban újból megnyitották a Kastélyszállót. Szép környezetben, de nem luxusárakon fogadják az odaérkező vendégeket (3 szobás apartman 18.000 Ft/éj).

A nagykárolyi Károlyi kastélyt, kívül-belül gyönyörűen újították fel. Kiállítása ingyen látogatható. A füzérradványi renoválása csigalassússággal folyik. A kastély északi szárnya egy részében dolgoznak, de a legészakibb rész évtizedek óta nem látott munkáskezet. Megjósolhatatlan, mikorra fejezik be a rekonstrukciót.

A kastély környékén mostanság is érdemes sétákat tenni. A tiszta levegő és csend mellett gazdag növény- és állatvilág egyedeiben gyönyörködhetünk. Látogatásomkor igazán bátor légi akrobatával találkoztam. A fehér mellű szürke mókus egy kerítésről felugrott a villanyvezetékre, onnan a háztetőre, hogy elérje a fenyőfát, melynek törzsén lefelé rohanva a földre huppanjon. Gyors mosakodás, majd lábamtól két méterre elhaladva tűrte, hogy lassú léptekkel kövessem. Később egy másik egyedhez is szerencsém volt. A parkban fellelhető két platánfa az ország legterebélyesebb ilyen fajtájú fája. Az egyik érdekessége az egy tőből induló négy törzs. Számtalan fajtájú fenyőcsoportok susogtak, zúgtak a felélénkülő szélben. A parképítéskor gombalelőhelyeket is telepítettek. A valamikori, kastélyhoz vezető út mellett szabályos félkörívben erdei csiperkék tömegének kalapjai fehérlettek.

Még így, félkész állapotban is gyönyörű látvány a kastély, a park pedig maga a nyugalom, a felüdülés szigete.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.