Megnyílt a debreceni Csokonai Fórum

44 évvel ezelőtt avattak utoljára színházat vidéken   Fotó: Városháza sajtócsoport és MTI (Czeglédi Zsolt)

A Csokonai Fórum – Debrecen legújabb színházi tere – Szabó Magda Für Elise című műve színpadi adaptációjának díszelőadásával nyílt meg augusztus 23-án.

Három egyházi méltóság áldásával kezdődött a megnyitó ünnepség. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke szentelte meg az épületet.

A teátrumot Papp László, Debrecen polgármestere nyitotta meg. A városvezető történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen utoljára vidéki színházat 44 éve, 1978-ban adtak át Magyarországon, Győrben.

„Az elmúlt két és fél évtized folyamatos és dinamikus fejlődést, rengeteg változást hozott Debrecen életében. Megszámlálhatatlanul sok alkalommal volt és van lehetőségünk egy-egy új létesítmény megnyitásának, átadásának örömteli pillanatát átélni. De ez a mai nap minden múltbéli történést figyelembe véve az egyik legkülönlegesebb alkalom” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az 1865-ben épült Csokonai Nemzeti Színház mellett mostantól a Csokonai Fórum is őrzője lesz az édes anyanyelvnek és a magyar kultúrának.

„Azzal, hogy Debrecenben most új színházat avatunk, az értékteremtés és az értékőrzés mellett a jövőbe vetett hitünket is kifejezésre juttatjuk. Hiszünk a kultúra, a művészet megtartó és nemzetet összetartó erejében. Hiszünk abban, hogy a színjátszás, az irodalom, a zene, a tánc olyan nemzeti és egyetemes értékeket képes teremteni, megőrizni és közvetíteni, amelyek nélkül képtelenek lennénk minőségi életet élni, sőt egyáltalán létezni – tette hozzá.

Papp László kiemelte, hogy az új teátrum alkalmas lesz a más nemzetiségű társulatokkal való kapcsolattartásra és a kortárs, modern művészet térnyerésére is.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke születésnek nevezte a Csokonai Fórum átadását. Mint mondta: a háborúk, járványok, gazdasági kihívások közös jellemzője, hogy útját akarják állni az életnek.

„De az életnek végső soron semmi sem állhat az útjába, ahogy a kultúrának sem. A kultúra az életből sarjad, a kultúrából pedig élet lesz. Így a kultúrának sem állhat útjába, sem a háború, sem a járvány, sem nehéz gazdasági helyzet” – hangsúlyozta beszédében Novák Katalin.

A Csokonai Fórum megnyitó díszelőadását Ráckevei Anna rendezte Szabó Magda Für Elise című regénye alapján.

Technikai információk a Csokonai Fórumról:

Egy román-magyar határ menti európai uniós együttműködési program keretében, annak részeként nyert forrást Debrecen a hosszabb ideig szerkezetkészen álló színházépület befejezésére is. Emellett a beruházást a magyar állam is támogatta a Debrecen 2030 Program keretében. A Csokonai Fórummal egy minden igényt kielégítő, modern, 21. századi színháztechnológiának megfelelő, multifunkcionális színház, valamint egy művészeti képzési központ jön létre, mely ideális helyszínt ad majd a határon átnyúló együttműködések számára.

A komplexum több mint 5000 négyzetméternyi területen szolgálja ki a színházi igényeket, s a képzőhellyel együtt összesen több mint 9000 négyzetméternyi új kulturális terület jött létre. Az épület legnagyobb egysége a kamaraszínház, amely 350 néző befogadására alkalmas modern játszóhely.

A színpadtérbe 10 méter átmérőjű forgószínpadot építettek be, süllyedővel ellátott zenekari árokkal. A stúdiószínház 150 nézőt tud fogadni. Mobil színpadi pódiuma és mobil nézőterének kialakítása lehetővé teszi, hogy a nézőtér és a színpad elrendezése bármilyen irányban lehetséges legyen. A 100 nézőt befogadó Orfeum előadótérként is funkcionálhat. A létesítmény legfelső szintjén kialakítottak egy színiakadémiát is tágas próbatermekkel és egy 225 négyzetméteres balett-teremmel. A beruházás nettó 6,77 milliárd forintból valósult meg a Társ-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft., valamint a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.