Másodszor is hatalmasat szólt

Gyarmati Dominik, a Gate69 frontembere  Fotó: Made in Debrecen

Immár másodízben öltött valóságos tavaszi fesztiválhangulatot Debrecen belvárosa. Ez azt jelenti, hogy 2022 után újfent hatalmas sikerrel rendezték meg március 25-én a Made in Debrecen Fesztivált. Azt az eseményt, amely egy kicsit már életérzéssé is vált.

Még csak március vége van, de a cívisváros szívében egy teljes napon át zene szólt, a központ pedig megtelt emberekkel, ráadásul kifejezetten kellemes időben, enyhe felhőkkel, napfénnyel. A PusztaHang és a Sofar Sounds Debrecen, illetve Debrecen Város közös projektjeként Pécs után az Alföld szívében is otthonra talált ez a kiváló kezdeményezés, amely még csak kettő esztendős, de máris kezd önmagán is túlnőni: valóságos fesztivállá érett. A Roncsbártól az Ifiházig, a Bakelittől az Incognitóig szólt bő tizenkét órán keresztül teljes erővel a könnyűzene, elsősorban a helyi formációk jóvoltából. Ez pedig második évében máris életérzéssé vált. Végigsétálni a főutcákon, látni a sárga molinókat, amelyek megannyi névvel, méltán közismert zenekarral kecsegtetnek, az embereken, a polgártársakon pedig érezni a zene, a kultúra iránti éhség kielégülését – felbecsülhetetlen és euforikus. Műfaji kötöttségek nélkül zajlott mindez. A különböző – összesen 9 – helyszínek között valamennyinek megvolt a maga stílusbeli kínálata, amely palettán minden korosztály megtalálhatta a neki tetszőt. A Régi Csibészekben például délelőtt tíz órától az ikonikus helyi rockegyüttesek játszották legnagyobb slágereiket, a Roncsban a kemény rock, a metál kelt életre, a kézműves sörök szentélyében, a Stayben pedig az elektronikus zene és a rap-hiphop-trap szólt. Nehéz is volna felsorolni azt a több száz együttest, előadót, akik egy napra varázslatos atmoszférát teremtettek Debrecenben. A teljesség igénye nélkül még kiemelni is nehéz volna néhányat, hiszen a mindössze 20 perces minikoncerteken mindenki kiadta magából a lehető legnagyobb erejével életre hívott produktumát.

A Made in Debrecen Fesztivál hivatása ezúttal is hiánytalanul teljesült, hiszen elsősorban a feltörekvő, tehetséges helyi formációk bemutatása, közönséggel való megismertetése a fő cél. Azonban a már befutott, konstans nagy létszámú publikumot megmozgató előadók is fellépési lehetőséget kapnak, így mintegy szó szerint húzónévként csábítják a leendő sztárok koncertjeire is a rajongótábort, ezzel utat mutatva az „újoncoknak”. A Made in Debrecen pedig hatalmas családként szól a belvárosban. A fellépők korántsem riválisai egymásnak, sokkal inkább zenélnek egymásért, egymásnak, a közönségnek, jelezve, hogy indul az élet, a fesztiválszezon, a kultúra pedig egy pillanatig sem hunyhat ki, hiszen szükségünk van a zenére. A Víztoronyban tartott afterparty pedig ugyancsak népszerű volt idén is. Számos koncert tekintélyes teltház előtt zajlott, a helyszínek pedig kimondottan pozitív hatással vannak a belvárosi életre, debreceni közösségépítő szerepüket tekintve. Talán valaki nem is ismert egy-egy helyszínt, de a nap végére lehet, hogy új törzshelyet talált magának. Ráadásul minőségi koncertekkel egybekötve. A Made in Debrecen egészét tekintve pedig 2023-ban is többezres közönséget vonzott a már második évében legendássá vált fesztivál. Debrecen ismét a húrokba csapott. De még hogy…!? Folytatás 2024-ben!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.