A Maggi kocka története

Minden konyhába Maggi

A lustaság viszi előre a világot! Ezt, kivételesen a nők is így gondolják. Különösön, ha konyhai tevékenységekről van szó. Az első kényelmi termékek,  fűszerek és fűszerkeverékek voltak, amiket 8000 évvel ezelőtt már az egyiptomiak is használtak.

Azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a konyhai praktika. A mai levesbetétek mindegyike időt és energiát spórol a XXI sz. háziasszonyának. A vacsoravendéget pedig elbűvöli ízével, zamatával és sokszínűségével.

Az idők folyamán a sűrített alapokat és mártásokat azért fejlesztették ki, hogy az ételek természetes ízét fokozzák, és  még vonzóbbá tegyék azokat a tányéron. A francia Antonin Caréme, XIX. századi chef volt az első, aki kategorizálta  a mártásokat, és számos terméket maga is kifejlesztett, mint például a  spanyol mártást. (veloute, beschamel).

A Maggi márka története 1872-ben kezdődött, amikor Julius Maggi svájci vállalkozó átvette apja üzemét. Maggi az ipari élelmiszer előállítás úttörőjévé vált azzal a célkitűzéssel, hogy jobb minőségű ételeket varázsoljon a dolgozó családok asztalára. Rájött arra, hogy az ipari forradalom sok nő számára azt jelentette, hogy  több időt tölt el a gyárban. Így, nem volt lehetőség a konyhában serénykedni. Maggi azzal oldotta  meg a problémát, hogy alapanyag keverékeket készített. 1886-ra  a Maggi  reklám plakátját, amely 3 féle „egyperces levest” hirdetett, híres művészek készítették.

A rákövetkező években a Maggi  alapok és leveskockák  egyre népszerűbbek lettek, még versike is született róla:

„Kedves mama, drága papa!

Nem megyek a seregbe
Egészen  biz mindaddig
Míg Maggi nem lesz a levesbe”…

Julius Maggi 1912-ben elhunyt, és vállalatát a Nestlé vásárolta fel. Azóta a márka folytatta hódító útját, és ismert kulináris márkává vált. A kis kockákat a világ legeldugottabb csücskében is ismerik. Íme, egy példa.

Bissau Guineai Köztársaság egyik szigetén él, távol a civilizációtól a Bizságó törzs.

A főnöke a következőt nyilatkozta az Ont he spot riportereinek.

- Rohadt unalmas itt az élet a szigeten. Unom már ezt az egész törzsi életet. Ez az állandó rizs, hal, rizs, hal…Inkább lennék szamár Magyarországon, mint ember itt a szigeten. De, legjobban egy kis bolt hiányzik nekünk, ahol lehetne Maggi kockát venni.

dalnoky

Hozzászólások

bizságó

Isten bizony beütöttem a Google keresőjébe: bizságó. És volt találat! Egy! Természetesen erre a cikkre hivatkozva. Én azért nem adtam fel, és továbbnyomoztam. Kiderítettem, hogy a nyilatkozó főnök nem más, mint egyben a törzs sámánja: doktor Bizságó!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.