Jobbik: vissza kell szerezni a zsebszerződéssel eladott területeket

Budapest, 2014. január 29., szerda (MTI) - Vissza kell szerezni a zsebszerződéssel eladott területeket, ez pedig minden nemzeti érzelmű, a magyar vidéki munkahelyekért aggódó embernek kötelessége - hangsúlyozta Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Kijelentette: ez fokozottan igaz a kormányra, és még inkább nagy a felelősség, ha ehhez kétharmados többséget is kapott. Hozzátette: arról volt szó, hogy a zsebszerződések felülvizsgálatára és az így eladott földek visszaszerzésére nemcsak kísérletet tesz a kormány, hanem meg is valósítja azt. Ezzel ellentétben a zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság szerdai ülésén a kormány beismerte, hogy "ilyen nem történt, néhány jogszabály született", de ezt a Jobbik "roppant kevésnek tartja" - jegyezte meg a politikus.

    Magyar Zoltán megemlítette: Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a szerdai ülésen eredményként számolt be arról, hogy az elmúlt négy évben tíz nyomozás indult zsebszerződés-gyanús ügyben. A jobbikos képviselő elmondása szerint Budai Gyula beismerte, hogy több százezer hektár "lehet fertőzött ilyen ügyletekkel". Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha ennyire voltak képesek, akkor az tényleg a nullával egyenértékű". Közölte: Budai Gyula azt mondta az ülésen, hogy összesen tízezer hektárt vásárolt az állam az elmúlt négy évben, tehát ennyivel nőtt az állami földek mértéke. Ez a jobbikos politikus szerint eltörpül a több százezer hektár mellett, amely "valóban ilyen ügyletekkel fertőzött". A tízezer hektárnak jó része nem is zsebszerződéses terület, amelyik pedig mégis, azt egy kilencvenes években meghozott jogszabály alapján vásárolták vissza, ilyen módon pedig semmi köze nincs a kormány mostani földvédelmi törekvéseihez - állapította meg.

    Magyar Zoltán valódi tetteket és eredményeket sürgetve azt mondta: a kormány ezen a területen nem érte el még azt a szintet sem, amelyet korábban ígéretként megfogalmazott.Úgy vélekedett: a tárcaközi bizottságnak fontos feladata lett volna az is, hogy a kormánynak előterjessze azokat a megoldásokat, amelyek képesek lehetnek a föld megvédésére. Meglátása szerint "valódi, hosszú távú és fenntartható" védelmet csak az tudna biztosítani, ha az EU-csatlakozási szerződést módosítanák úgy, hogy a termőföld kikerüljön a "tőke" fejezet alól. Kérdésre elmondta: hallott arról, hogy "néhány osztrák gazda ideges", hogy milyen jogszabályokat fogadnak még el ezzel kapcsolatban Magyarországon. Megjegyezte: csak egyetlen zsebszerződést érintő jogszabály volt eddig a parlament előtt, de azt is visszaküldte megfontolásra a köztársasági elnök. Félelmét fogalmazta meg, hogy ez a jogszabályt nem fogadják el ebben a kormányzati ciklusban, ami szerinte egyébként sem alkalmas arra, hogy megoldja ezt a problémát.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.