A Jobbik növelné a felsőoktatási helyek számát és a béreket

 Szombathely, 2014. január 9., csütörtök (MTI) - A Jobbik kormányra kerülése esetén a felsőoktatásban jelentősen emelné az államilag finanszírozott helyek számát és elérné, hogy a multinacionális vállalatok a nyugati bérek nyolcvan százalékát fizessék dolgozóiknak Magyarországon.

 

    Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője erről csütörtökön, pártjának szombathelyi sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen a fiatalok elvándorlásának okairól és a felsőoktatást érintő megoldási elképzeléseikről is szólt. Szavai szerint Nyugat-Magyarországot különösen súlyosan érinti a fiatalok elvándorlásának problémája. Egy friss felmérés szerint a nyugati megyékben minden harmadik fiatal tervezi azt, hogy már a felsőoktatási tanulmányit is külföldön kezdi el és iskolái végeztével külföldre megy dolgozni. Kijelentette: mindez annak a kormányzati oktatáspolitikának a következménye, amely csökkentette az államilag finanszírozott férőhelyek számát a felsőoktatásban. A minőségi problémákat nem az államilag finanszírozott férőhelyek száma okozza a felsőoktatásban - tette hozzá. Szavai szerint a fiatalok elvándorlásának okai közé sorolható az is, hogy egyre később tudnak csak elköltözni a szülői házból, ugyanis otthonteremtési beruházásokra az elmúlt négy évben sem került sor. Ez óriási problémája Magyarországnak, ami a demográfiai válsággal is összefügg - mondta. Az egy gyermekes fiatalok 80 százalékának elmondása szerint azért nem tudnak több gyermeket vállalni, mert nincsenek meg a megfelelő lakáskörülmények - utalt a már említett felmérés adataira. A Jobbik szerint az otthonteremtési beruházások beindítása több szempontból is jót tenne Magyarországnak, hiszen azok munkahelyeket teremtenének az építőiparban és a fiatalok problémáit is orvosolnák.   

Dúró Dóra sajtótájékoztatóján szólt arról is: a Jobbik arról a Vass Albertről emlékezett meg csütörtökön Szombathelyen, akinek neve ugyan szerepel a Nemzeti Alaptantervben, de a központilag kiadott kerettantervek egyikében sincs benne egyetlen regénye sem. Amennyiben a Jobbik kormányra kerül, Vass Albert regényei közül többet is kötelező olvasmánnyá tesz a középiskolások számára - mondta.


MTI 2014. január 9., csütörtök 18:23
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.